Město Příbram na tento program získalo dotaci od Evropské unie v celkové výši 5,1 milionu Eur. Revitalizace náměstí 17. listopadu a okolních ulic bude stát přibližně 36 milionů korun (včetně DPH).
Nyní postupně dokončují kameníci dlažbu na hlavní ploše náměstí, na chodnících po jeho obvodu a na přiléhajících chodnících v ulici Politických vězňů. Připravují se chodníky v zelené části náměstí. Kompletně je již hotové nové veřejné osvětlení.

„V druhé polovině prázdnin se stavební ruch přesune do vnitrobloku Ve Dvoře a do ulice Edvarda Beneše," informoval o aktuálním postupu prací na revitalizaci náměstí 17. listopadu a okolních ulic starosta Příbrami Josef Řihák.

Na náměstí nemusí řidiči po dobu rekonstrukce platit parkovné. Radnice k tomuto kroku přistoupila, aby alespoň částečně kompenzovala obyvatelům náměstí a podnikatelům omezení a nepohodlí, což je se stavebními pracemi spojené.

A co říkají na vzhled náměstí obyvatelé sídliště? Napříč generacemi všichni zmiňovali lavičky a zase lavičky. Určitě se jich dočkají, ale budou v dostatečném množství? Téměř všichni se shodují v tom, že náměstí vypadá pořád skoro stejně. Až se skončením všech prací se ukáže, zda měli pravdu a zda bude rekonstrukce náměstí 17. listopadu přínosem pro město a jeho obyvatele.

ANKETA: Co říkáte na vzhled náměstí 17. listopadu?

Jitka Tesková z Příbrami.

„MNĚ TADY chybí určitě lavičky, ráda bych se posadila, abych mohla dát malému najíst," říká mladá maminka Jitka Tesková z Příbrami.

Podnikatel Emanuel Rosenbaum.

„KLESLY tržby, lidí chodí méně, špatně se parkuje a je tu nepořádek," zmiňuje podnikatel Emanuel Rosenbaum.

Libuše Šíbová, Marie Přibylová a Miloslava Lukešová.

„POKRAČUJE to pěkně, ale myslely jsme, že tady budou všude lavičky, ale nakonec budou stát asi jen pod stromy," podotýkají Příbramačky a dlouholeté obyvatelky sídliště Libuše Šíbová, Marie Přibylová a Miloslava Lukešová. Snímky: Deník/Lea Enenkelová

Tomáš Jašurek a jeho syn Otík z Příbrami.

„ZATÍM to vypadá, že náměstí bude stejné," myslí si Tomáš Jašurek i jeho syn Otík z Příbrami.

LEA ENENKELOVÁ