„Přihláškou do soutěže pro základní, základní umělecké školy a knihovny jsou natočená videa, na nichž je zachycena v časovém limitu patnácti minut forma scénického čtení z knih. Cílem je ukázat, jak lze děti přivádět k pochopení textu, jeho vlastní interpretaci, k přepracování scénáře a dramatizaci. V naší knihovně pracuje kroužek Literární prádelna. Scházíme se každé pondělí. Letos jsme do soutěže Čtenář na jevišti aneb Rosteme s knihou připravili formou Listování scénické představení knihy s názvem Řvi potichu, brácho od autorky Ivony Březinové. A uspěli jsme,“ uvedla knihovnice Jana Roškotová, vedoucí klubu Literární prádelna. 

Archiválie v příbramském archivu.
Hledá se pozůstalost příbramského rodáka Pavla Liona

Velkým úspěchem a překvapením pro ni a školáky bylo pozvání na předvánoční setkání do divadla Minor v Praze. Porota z 86 přihlášených vybrala pět nejinspirativnějších kolektivů, které pod vedením svých učitelů, vychovatelů a knihovníků nacvičily scénické čtení podle vybrané literární předlohy. 

„Náš soubor byl mezi nimi. Finále se uskutečnilo formou nesoutěžní přehlídky a vedle nás v divadle vystoupili žáci ZŠ Járy Cimrmana, Praha Lysolaje, soubory z Lanškrouna, Jaroměře a Zábřehu,“ přiblížila další účastníky, kteří podle hodnocení odborné poroty projevili velkou píli, kreativitu a nadšení při přípravě. 

Kromě knižních odměn dostali účinkující ještě jeden dárek navíc. Zasedli do hlediště jako diváci a viděli Listování v provedení profesionálních herců – Lukáše Hejlíka a Alana Novotného. Hejlík se rád nechal se členy Literární prádelny vyfotografovat na památku. 

Zájemci si pro něj mohli dojít opět přímo k vlaku v neděli 17.prosince, kam ho z Prahy přivezli dobříšští skauti od skautů přijíždějících z Vídně.
Betlémské světlo o víkendu dorazilo do Dobříše
Všechny generace diváků znají Josefa Zímu jako prince Radovana z pohádky Princezna se zlatou hvězdou.
Josef Zíma si o Vánocích na pohádky příliš nepotrpí