Deka samotná se skládá z pevnějších materiálů, jako je například manžestr, maskáčovina, nebo džínovina. Materiál se stříhá na čtverce 25 x 25 centimetrů, které se poté budou k sobě ručně přišívají předním nebo zadním stehem.

O rekordu rozhodne příslušný komisař, který přijede na narozeniny Dětí bez mobilu. Do výroby deky se zapojit může každý. "Čím více lidí a fanoušků, tím lépe," řekl zakladatel nadace Jakub Jánský.

V pátek 19. července večer se konalo sešívání částí deky, kvůli nepříznivému počasí se ze zámeckého parku přesunulo pod střechu, ale nadšení při práci to malým i velkým neubralo. Deky je již sešitý opravdu velký kus, stále se na ní ale dále pracuje. Chystá se i další veřejné sešívání. „Zatím sice nemáme stanoven termín, ale bude asi za čtrnáct dní,“ potvrdil Jánský.

Hotová deka má mít 15 x 15 metrů a do její tvorby se může zapojit skutečně každý. „Lidem rozdáváme balíčky po jednom metru čtverečním a oni je sešívají doma. Poté nám je nosí hotové. Aktuálně máme sešité čtyři patnáctimetrové pruhy a dáváme dohromady další na další večer kompletace,“ doplnil zakladatel nadace.

Rekordman Petr Beneš z Blatné zdolal na jednokolce svatohorské schody.
Pokus o rekord ve sjezdu Svatohorských schodů na jednokolce se podařil
Ilustrační foto.
Chce kraj nový národní park? A lidé v kraji?