Základní škola zajistila účast 260 dětí nižších ročníků, které se tak mohly seznámit nejen s jednotlivými druhy ryb, používanou rybářskou technikou sportovního rybolovu, a s ochranou přírody, ale viděly také, jak se ryby loví a co je k tomu třeba. Mohly si zasoutěžit o věcné ceny a posvačit opečené špekáčky.

Na pěti stanovištích se jim dostalo odborného výkladu, mohly na vlastní oči vidět, jak loví ryby reprezentantka ČR v rybolovné technice Tereza Ovsíková, vlastníma rukama si mohly pohladit a potěžkat živého kapra a další ryby. Velkou pozornost vzbudila hlavně u mladších dětí soutěž v malování ryb o speciální cenu 4i hod udicí na cíl. Líbilo se i poznávání ryb a rostlin a všem jistě vyhovovalo ideální počasí.

Návštěvníci skanzenu se mohli přenést se do vojenského ležení poloviny 18. století, kdy se na počátku svého panování sváděla Marie Terezie války s Pruskem a Francií.
Ve skanzenu se veřejnost přenesla do vojenského ležení 18. století

Do zámeckého parku neplánovaně dorazily také děti z březnické mateřské školy, takže se na chvíli se počty dětí ještě navýšily a i těm nejmenším „špuntům“ se dostalo prvotního seznámení s rybařením. Na závěr pak všechny děti obdržely drobné upomínkové předměty.

"Myslíme si, že hlavní cíl - vzbudit v dětech zájem o rybaření i o přírodu jako takovou - byl splněn, ba vysoce překročen, ze všech děti vyzařovala spokojenost a nadšení. Jednalo se o akci pod patronací Středočeského územního svazu ČRS, ve spolupráci se základní školou, městem a zvláště panem Bartůňkem. Děkujeme za spolupráci i kastelánovi zámku Robertu Bartákovi," shrnul akci jeden z organizátorů Viktor Rejzl.

Dětský den se nesl v duchu plnění úkolů z nejrůznějších oblastí.
OBRAZEM: Dětský den v Rožmitále potěšil bohatým programem