Tentokrát je však v jineckých kasárnách absolvovaly děti ze základních škol z Jinec, Příbrami, Hořovic a Komárova, které se ve středu zúčastnily akce Den mladého dělostřelce.

Jednalo se o první společný projekt občanského sdružení Bílý lev a 13. dělostřelecké brigády „Jaselské".

Jeho cílem bylo žákům šestých ročníků přiblížit populární formou každodenní práci profesionálních vojáků Armády České republiky, dělostřelců z posádky Jince.

Vedle prohlídky kasáren, ukázek techniky a ručních zbraní na mladé dělostřelce čekala celá řada zajímavých soutěží, jejichž námětem se staly běžné výcvikové aktivity vojáků.

Celodenní program byl však mnohem pestřejší. V rámci projektu Víš, kde žiješ? se děti očima předsedy Vojenského historického sdružení Brdy Petra Ježka seznámily s krásnou krajinou Brd a dozvěděly se mnoho zajímavých informací o dělostřelecké střelnici založené v brdských lesích ve dvacátých letech minulého století.

Velký zájem vzbudila i beseda s válečnými veterány.

Brigádní generál Miloslav Masopust svým poutavým vyprávěním nadchl nejenom ty školou povinné.

Všechny přítomné magicky přenesl do doby druhé světové války, kde se jako samopalník jednotky kapitána Antonína Sochora zúčastnil krvavých bojů o Dukelský průsmyk a následně jako příslušník pátého dělostřeleckého pluku prošel bitvou u polského Jasla.

Právě zde se dělostřelci československého armádního sboru vyznamenali při průlomu nepřátelské obrany a dnes je jejich bojový odkaz pevně vryt do každého písmene čestného názvu „Jaselská", jehož nositeli jsou  právě příslušníci 13. dělostřelecké brigády z Jinec.

"Osobní příběhy odvahy a hrdinství válečných veteránů jsou ideální příležitostí k tomu, aby si děti už na základních školách uvědomily, že svoboda a demokracie v naší zemi nebyla zadarmo. A že je potřeba ji upevňovat a chránit i v současnosti. V tomto procesu mají nezastupitelnou roli vojáci Armády České republiky a já jsem velice rád, že jsme dnes udělali krůček k tomu, aby si tuto eventualitu uvědomilo i 140 dětí z našeho regionu", zdůraznil při vyhodnocení akce předseda sdružení Bílý lev Václav Endršt.

K úspěchu a dobré náladě soutěžících přispělo krásné počasí a skvělá organizace celé akce.

Děti při soutěžích přišli podpořit starosta Jinec Josef Hála a zástupce města Příbrami Juraj Molnár. 

Válečné veterány v Jincích přivítal a doprovázel velitel 131. dělostřeleckého oddílu podplukovník Pavel Louda. Michal Abrhám