„Byla za mnou maminka dívky, která nás o předání celé záležitosti na policii informovala," potvrdil Libor Novotný, ředitel školy. Problém vidí v tom, že dítě nedokáže podat přesnější popis člověka – jeho věk, výšku a další údaje, které by mohly vést ke zjištění jeho identity.

Může, ale ani nemusí jít 
o pedofila. „Rozhodně záležitost nepodceňuji. Ale nelze vyloučit, že se jedná o nějakého neškodného seniora, kterého občas ve městě potkáváme. Takoví lidé zdraví na dálku kohokoliv, podávají bez postranního úmyslu ruku nebo proto, aby si přitom řekli o cigaretu nebo o drobné," připustil ředitel školy. Připustil, že to musel být pro školačku dost děsivý zážitek, když se odmítá o podrobnostech bavit.

Jak se k tomu škola postaví? Ředitel Novotný říká, že je na učitelích, aby varovali ještě důsledněji žáky před tím, co na ně může číhat na ulicích a že by si neměli nechávat podobné prožitky pro sebe. Upozornil také, že nebezpečí jim hrozí i z jiné strany.

„Varujeme děti, že na internetu se nemusí bavit s kamarádem, ale s pedofilem nebo zlodějem, kterému se svěřují, protože jim vůbec nedojde. Říkáme jim, že internet je dobrý pomocník, ale znamená také velké úskalí."

Ředitel 2. ZŠ Sedlčany Jaroslav Nádvorník uvedl, že žádný z rodičů ho s podobným problémem nekontaktoval.

„Při poradě požádám kolegy, aby dětem znovu vysvětlili, jak se mají chovat při setkání s podivným člověkem," slíbil. Prozradil, že ve škole Propojení mají zkušenost se zneužitím virtuálního prostředí. „Na facebooku se svěřoval jeden čtvrťáček jakémusi velmi ´empatickému, chápajícímu, vstřícnému kamarádovi. Ten mu tvrdil, že mu ulehčí od problémů, které chlapec řešil s rodiči. Zval ho do cukrárny, pro jistotu až do Příbrami," popsal případ ředitel Nádvorník.

Po oznámení rodičů na policii se zjistilo, že jde o jednoho mentálně zaostalého člověka z Benešovska, který, ač dospělý, si hledá k sobě rozumově rovného.

Nicméně nebezpečí anonymních sociálních sítí je obrovské. „Permanentně o tom hovoříme se žáky, pořádáme pro ně semináře. Myslím, že by bylo výborné něco podobného udělat pro rodiče, protože ti mnohdy netuší, co se odehrává na monitoru v pokojíku jejich dítěte," dodal ředitel.

Zeptali jsme se příbramské policejní mluvčí Moniky Schindlové, zda má k obtěžování sedmiletého dítěte, o němž rodiče informovali policisty, konkrétní poznatky. „Při prověřování kamerového záznamu jsme zjistili, že na uváděném místě a v udávaném čase žádné dítě s nikým nekomunikuje. Prověřujeme další kamerové záznamy,"odpověděla mluvčí.

Marie Břeňová