První střet mezi zastupiteli se dá očekávat už u druhého bodu, kterým je několik měsíců diskutovaná výpověď firmě Bekr nábytek z prostor na zimním stadionu. Přestože ukončení nájemní smlouvy je plně v kompetenci rady města, tak v tomto případě bude rozhodovat zastupitelstvo, protože místostarostce Aleně Ženíškové (ANO), která je hlavním iniciátorkou výpovědi, se tento záměr na radě nepodařilo prosadit. Podle ní není vhodné, aby v budově zimního stadionu byla prodejna nábytku. Mimochodem ta tam funguje přes 20 let a nachází se v prvním nadzemním podlaží ochozu stadionu a sklad má v prostorách, kde bývala tréninková místnost boxu a kickboxu.

„S návrhem výpovědi nesouhlasím, působíme tu více jak dvacet let a za tu dobu jsme městu zaplatili necelých třináct milionů na nájmu,“ uvedla v reportáži regionální televize minulý týden jednatelka firmy Martina Bezunková s tím, že jejich firma spolupracovala v minulosti s městem i na některých projektech. Například vybavili nábytkem komunitní dům seniorů, který byl loni uvedený do provozu.

Vzhledem k náročným podmínkám při závodu bylo nutné se řádně připravit a po doběhu se zahřát. Vyhlášení výsledků začalo až po doběhu posledního účastníka.
OBRAZEM: Odvážlivci vyběhli v noci a sněhu na Kokšín

V materiálech, které dostali zastupitelé k dnešnímu jednání, se uvádí, že vedení města chce prostory využít ke zřízení provozu, který by lépe korespondoval s areálem zimního stadionu a tím ho více zatraktivnil pro veřejnost. V souvislosti s tím se mluví především o zřízení sportovního tréninkového centra. Ovšem právě v tomto směru není jednotná ani vládní koalice.

„Já ten návrh výpovědi nepodpořím, ne že bych nesouhlasil s účely lépe korespondujícími s provozem stadionu, ale s tím, jak to je zatím nastavené, nemohu souhlasit. Má podmínka je například dostatečná doba pro shánění nových prostor současnou nájemkyní a také větší jistota uzavření smlouvy novým nájemcem,“ prohlásil místostarosta Václav Švenda (TOP 09) a podle našich informací výpovědi není příliš nakloněný ani radní Václav Dvořák (ANO), který má na starosti městské finance.

O tom, že půjde o opravdu žhavý bod programu, svědčí i to, že na zmíněnou reportáž regionální televize podala radnice po jejím odvysílání stížnost na Radu pro rozhlasové a televizní vysílání, prý pro její nevyváženost a to bez předchozího kontaktovaní redakce, aby dala radnici možnost na reportáž reagovat a vyjádřit se k ní. Což je na místní mediální poměry značně nestandardní. 

Nejen na dětské oddělení, ale i na léčebnu dlouhodobě nemocných myslí štědří dárci, kteří podporují příbramskou nemocnicí.
Zaměstnanci pojišťovny mezi sebou vybrali peníze pro dlouhodobě nemocné

Druhým sporným bodem může být hned následující bod, který se týká celkové ceny chystané rekonstrukce příbramského bazénu. Původně se počítalo, že rekonstrukce vyjde zhruba na 250 milionů korun a radní tuto variantu upřednostnili na základě veřejné debaty.

Ovšem už nyní se mluví o sumě kolem 300 milionů korun a stále zřejmě nejde o konečnou částku. „Samozřejmě se jedná o částku před soutěží na dodavatele stavebních prací. Výběrovým řízením předpokládáme, že by se dala cena snížit o nějakých deset milionů, ale asi nic výrazného to nebude. Na druhou stranu ta částka ještě naroste o vybavení mobiliářem,“ vysvětlil rádní Václav Dvořák (ANO).

Poměrně skeptická k celé rekonstrukci příbramského bazénu je ale opozice, kdy například šéf příbramské ODS Zdeněk Havrančík si myslí, že by možná bylo lepší současný bazén zbourat a postavit celý nový a město by to vyšlo levněji. Ostatně podobně se už na začátku debaty o rekonstrukci bazénu vyjádřil i bývalý zastupitel za TOP 09 architekt Vít Kučera. 

Poslední rozbuškou dnešního jednání zcela určitě bude evergreen v podobě rozdělování dotací a to především v oblasti sportu. 

Ilustrační snímek.
Zástupci obcí nejsou jednoznačně proti přímé volbě starostů