Vlak, jehož efekt v minulosti odborníci zpochybňovali, bude součástí rozsáhlejší preventivní akce. Kromě návštěvy vlaku budou moci školáci zhlédnout ukázky práce strážníků, policistů a psovodů.

Hana Vavřincová.„V Magdaléně zastáváme názor, že tato aktivita není efektivní. Poukazuje na to i několik výzkumů. Není to proto, že by v něm děti viděly hrůzné věci, ale že se jedná jednorázovou akci používající odstrašující přístup, který je 
z dlouhodobého hlediska neefektivní, a to i přes populární formu multimédií, na kterou ovšem nenavazují další aktivity. Z našeho pohledu je využíváno příliš velké množství podnětů, informací a tyto informace nejsou vyvážené," sdělila Příbramskému deníku Hana Vavřincová, vedoucí nízkoprahových služeb Magdaléna Příbram.

Preventivní akce by podle Vavřincové neměly být zastrašující.

Do Příbrami má vlak dorazit v březnu a zdržet se dva dny. Původně měl mít zastávku delší, některým radním se toto ale nezamlouvalo. „Akce má své odpůrce i příznivce, rada nebyla jednotná. Původní plán byl pět dnů, nakonec jsme se rozhodli pro dvoudenní akci," řekla místostarostka Alena Ženíšková.

Příbramský starosta Jindřich Vařeka.Starosta Jindřich Vařeka podotkl, že vlak sice nemá certifikát od adiktologů, ale to podle něj neznamená, že se jedná o špatný projekt. Město chce navíc expozici spojit i s dalšími akcemi. „Dohromady se vytvoří program, který bude mít smysl," míní Vařeka.

Vstupné za osobu uvádí Revoluční protidrogový vlak 250 korun.

Provozovatelé za každý den vybírají poplatek zhruba 15 tisíc korun, děti k tomu platí vstupné 150 korun. V Příbrami školákům polovinu vstupného uhradí město. Za dva dny by si podle Ženíškové mělo vlak prohlédnout 400 dětí.

Rozhovor s Hanou Vavřincovou o prevenci závislostí najdete zde.