Kterých majitelů se tento problém týká? Pokud vlastníte vozidlo, které je na vás v registru vozidel pouze odhlášeno předchozím majitelem, musíte na úřad podat nejpozději do 30. června tohoto roku žádost o registraci na vaši osobu.

„K žádosti se dokládá občanský průkaz či jiný doklad totožnosti, velký a malý technický průkaz, originál zelené karty a protokol o evidenční kontrole, který nesmí být starší 14 dnů. U vozidla musí být samozřejmě platná prohlídka STK. V případě, že vozidlo nebudete přihlašovat osobně, musíte zmocněnce vybavit plnou mocí s ověřeným podpisem," připomněla Pavlína Svobodová, mluvčí radnice. „Na Příbramsku je stále nedoregistrováno přes 4500 vozidel," upozornil vedoucí Dopravního úřadu Jan Novák.

Ministerstvo dopravy vytvořilo webovou aplikaci, prostřednictvím které si lze ověřit, zda je u vozidla správně zapsán jeho vlastník a není v tzv. „polopřevodu". Aplikace je dostupná na webové adrese www.dokonceteregistraci.cz . Kontrolu lze provést na základě vložení čísla malého technického průkazu. Po potvrzení jsou sděleny informace, zda je registrace vozidla dokončena nebo je nutné registraci dokončit, tj. doregistrovat vozidlo na nového majitele. Součástí aplikace jsou také údaje o počtu vozidel „v převodu".

„Vzhledem k celkovému počtu takových vozidel (přes 700 tisíc) dochází k prudkému nárůstu žadatelů a tím k přetížení úřadů v celé republice. Dovolujeme si tedy doporučit s návštěvou neotálet," dodala Svobodová.