Věznice Příbram je součástí Vězeňské služba České republiky, která hospodaří se schváleným rozpočtem. Pro tento rok měla věznice schváleny výdaje 254,5 milionu korun, ke konci minulého měsíce byly překročeny zhruba o 31 milionů korun. Za navýšením stojí inflace a drahé energie.

„Naše zařízení v tomto roce předpokládá nárůst nákladů na elektřinu o 274 procent, konkrétně z 3,17 koruny na 8,69 koruny za kilowatthodinu. Voda zdraží o 25 procent na 120,63 koruny za kubík. Pro vytápění věznice používáme štěpku, kterou spalujeme ve vlastní kotelně. V tomto případě ale máme díky zafixované ceně až do poloviny roku 2024 stejné náklady jako v letech minulých,“ uvedl mluvčí věznice Vladimír Rampas.

Záchrana muže, který zkolaboval v bistru U Stapu v Kolíně.
Porod v terénu a záchrana života. Vánoční zázraky středočeských záchranářů

Dramatický nárůst nákladů nutí věznici k hledání úspor. V zimních měsících tam přistoupili ke snížení teploty vytápění všech objektů na 19 stupňů Celsia. Ve většině místností se nyní svítí LED světly či jinými úspornými zdroji. „Dále se zaměřujeme na spotřebu vody, kterou pečlivě hlídáme. Proběhla výměna splachovačů a v souladu se zákonnými normami důsledně dodržujeme plán koupání vězněných osob,“ vysvětlil mluvčí s tím, že podobné úsporné kroky byly přijaty napříč celou Vězeňskou službou České republiky.

Peněžní limit na stravování

Na stravování je stanoven peněžní limit. V průběhu letošního roku se v důsledku inflace musela osobní stravní dávka navýšit už dvakrát. „Na začátku června a listopadu to vždy bylo o pět korun na osobu a den. Stravní norma na základní stravu tak nyní činí 72 korun,“ upřesnil mluvčí.

Věznice Příbram má celkovou kapacitu 868 mužů. Zařízení disponuje oddělením s nízkým stupněm zabezpečení pro 30 osob, střední stupeň je určen pro 101 vězňů a vysoký stupeň zabezpečení pro 737 odsouzených. „Celková kapacita je momentálně přesažena na 100,7 procent, což činí překročení o šest lidí. Může se zdát, že jde o mírné překročení kapacity celé věznice, ve skutečnosti ale máme ve vysokém stupni zabezpečení o 44 vězněných osob více, než je stanovená maximální kapacita,“ připomněl Rampas.

Maximální výše nákladů

Povinnost vězněných hradit náklady na svůj pobyt a podmínky, za kterých jsou od nich osvobozeni, stanoví zákon o výkonu trestu odnětí svobody. Vyhláška ministerstva vnitra poté upravuje, kolik pobyt za mřížemi odsouzené stojí. Pokud pracují, je jim měsíčně strženo nejvýš 23 procent z čisté mzdy. Z doručených peněz to dělá 40 procent. Pro oba případy platí, že je maximální výše nákladů za výkon trestu stanovena na 1 500 korun měsíčně. Peníze jsou přitom příjmem státního rozpočtu, nikoli samotného zařazení.

Věznice Příbram byla postavena v roce 1953. Od té doby prošla modernizací, kdy se podařilo například opravit opláštění všech budov, zrekonstruovat jídelní blok nebo postavit kotelnu na biomasu. „Postupem času jsme otevřeli i nové výrobní a vzdělávací prostory. To vše za přispění státního rozpočtu a dotací z různých fondů Evropské unie. Přesto stále vyvstávají další potřeby, které by bylo nutné průběžně vylepšovat tak, aby byly zachovány moderní trendy vězeňství,“ uzavřel Vladimír Rampas.