V uplynulém volebním období byla spuštěna reorganizace parkovacího systému ve městě, kdy došlo k zavedení a zpoplatnění parkovacích zón. „Tento nepopulární krok bylo třeba udělat, neboť situace v centru města byla již neúnosná,“ připomněl starosta Jan Konvalinka (ANO). Zavedením zón má podle něj dojít k uvolnění centra od dlouhodobě, mnohdy celodenně parkujících automobilů. „Příkladem je lokalita kolem Zámečku, kde bylo v minulosti nemožné zaparkovat. Nyní je tato lokalita v režimu placeného parkování a místo na zaparkování obvykle najdete v kteroukoliv denní dobu,“ řekl starosta.

Povinnost platit parkovné mají i držitelé průkazů ZTP a ZTP/P. Rada města jednala o možnosti osvobodit držitele těchto průkazů od placení parkovného. K tomu vedení města vyzvala na jednom z posledních zasedání zastupitelstva opozice.

Radní se ale rozhodli pro zachování povinnosti platit parkovné. Důvodů je prý hned několik. „Dlouhodobě docházelo ke zneužívání bezplatného parkování, a to zejména v centru města. Držitelé průkazů jsou zvýhodněni již tím, že mají vyhrazená parkovací místa, mají tedy snazší přístup k parkování. Navíc mají i zvýhodnění v rámci přepravy v MHD,“ shrnul starosta a poznamenal, že držitele průkazů ZTP a ZTP/P nelze a priori posuzovat jako osoby nemajetné.

Nová podoba autobusových zastávek v Příbrami.
Příbram bude mít nové zastávky městské hromadné dopravy

Nicméně opozice z rozhodnutí rady příliš nadšená není. „Na jaře jsem na zastupitelstvu prosazoval, aby mohli lidé se ZTP mohli parkovat dvě hodiny zdarma. Rozhodnutí rady mě mrzí,“ uvedl opoziční zastupitel za Piráty Antonín Schejbal.

Podobný požadavek měly i další opoziční strany Šance pro Příbram a TOP 09. Dá se proto předpokládat, že na první zasedání zastupitelů po prázdninách, které se uskuteční již dnes, se opozice tuto otázku pokusí znovu otevřít.

Jednání příbramských zastupitelů začíná v 16 hodin v jednacím sále na náměstí T. G. Masaryka.

Jednání příbramského zastupitelstva, archivní foto.
Zastupitelé se budou opět zabývat opravou bazénu
Zdravotnická záchranná služba. Ilustrační foto.
Maléry při práci, sportu, nehodách i v opilosti. Tak vidí prázdniny záchranáři