Hornické muzeum Příbram totiž nachystalo speciální program v rámci Muzejních nocí a také při příležitosti 100. výročí uvedení do provozu anenského parního těžního stroje Tato technika využívala energii vody k pohonu důlních strojů.

„Tento stroj byl ve své době jediný v Evropě, který dokázal těžit až do hloubky 1,5 kilometru a sloužil bez problémů až do uzavření příbramských dolů, tedy až do roku 1978," uvedl ředitel muzea Josef Velfl.

A co dalšího čeká návštěvníky? Jsou to speciálně nasvícené prohlídky podzemí dolu Anna a již zmíněného parního těžního stroje, jízdy hornickým vláčkem, ale i hudební vystoupení folkové kapely Bylo nás šest a také divadelní hra čenkovských ochotníků.

„Herci a muzikanti budou vystupovat na nádvoří, v případě deště se pak program přesune do cáchovny," upřesnil ředitel Josef Velfl.

Zájemci se budou moci svézt důlním vláčkem Prokopskou štolou k nejhlubší jámě březohorského rudního revíru, která má hloubku 1600 metrů. Program začíná dnes v 16 hodin a potrvá až do půlnoci. Vstupné je symbolické, a to pouhých pět korun.