Kateřina Červená z podbrdských Řevnic přijela do Dobříše nabídnout lidem úplně první rodinné výpěstky. „Rozhodli jsme se doma začít se zeleninou, na něco se zaměřit," říká Kateřina, která pochází ze zemědělské rodiny hospodařící zhruba na pětatřiceti hektarech půdy, kde nechybí ani koně.

Například v pěstování obilí nevidí Kateřina budoucnost. Jak tvrdí, budoucnost vidí v zelenině. „Lidi chtějí kvalitní potraviny a já osobně chci dělat něco, pod čím se můžu podepsat," uvažuje Kateřina.

Jako spousta pěstitelů z regionu, tak i Kateřina vyrážela na trhy se zeleninou od léta. „Vozili jsme okurky, rajčata, ale ty teď špatně dozrávaly, cukety, patizóny, lilky. Cibuli ne, nehodlám se hrbit kvůli veškerému sortimentu, to zase ne," usmívá se Kateřina Červená.

Už jste někdy jedli polévku z dýně? Pokud jste se právě otřásli, zůstaňte raději u masa. Kateřina si například z dýně Hokkaido vaří polévku. „Ta máslová je super na pečení. Místo brambor jako příloha k masu, na pekáč, na pánev, do trouby, prostě lahůdka," chválí si mladá pěstitelka.

Že jste dýni ještě nikdy neochutnali? Kateřina vám třeba dodá odvahu: „Nejlepší by bylo zkusit si tu podzimní polévku, to je takové sluníčko do těla a duše, když je ho zrovna málo. Kůra se neloupe, jen se vyberou semínka, dýně se nakrájí na kousky, povaří, rozmixuje a dochutí podle svého."

Pár dobrých informací o dýni…Obsahuje například hořčík, draslík, sodík, beta karoten, vlákninu, semínka jsou bohatá na zinek.
Zralou dýni poznáte podle stopky. Ta by měla být zdřevnatělá s prasklinkami, slupka by měla být nepoškozená, tvrdá a matná. Plod by měl být těžší, lehčí je plný semínek.

Dýní jsou desítky druhů. Pro vaření jsou ale nejvhodnější druhy hokaido, populární je i muškátová či máslová dýně.

Při správném uskladnění vám dýně vydrží až čtyři měsíce. Potřeba je suché a chladné místo s teplotou okolo deseti stupňů Celsia.

Jestliže si hokaido oblíbíte natolik, že se rozhodnete vypěstovat si ji sami, nevyhazujte semena, ale očistěte je a usušte a na jaře je zasaďte. Pěstování dýně není náročnější než třeba pěstování cukety.

Můžete ji i nakrájet nebo nastrouhat a zamrazit. V zimním období pak její chuť i barva příjemně oživí vaše pokrmy.