Například farmářské trhy v Sedlčanech již několik let pořádá Sdružení obcí Sedlčanska. Tajemnice Sdružení Štěpánka Barešová vloni zvažovala, zda je bude organizovat i letos.

Netajila se tím, že by spolu se svými spolupracovnicemi ráda předala zajišťování této akce spolehlivému nástupci. Navíc nebylo v souvislosti se zavedením elektronické evidence tržeb jasné, jaký zájem budou mít o prodej svých produktů na sedlčanském náměstí sami farmáři a drobní výrobci.

Také čtěte: Jízda po dálnici bude problém v obou směrech

„V kalendáři Sdružení obcí Sedlčanska na rok 2017 jsou již termíny trhů zapsány u čtyř sobot. Je to pro nás zavazující. Přihlásila se na naši výzvu jedna paní s tím, že by měla zájem po nás organizaci farmářských trhů převzít. Po jednání s ní uvidíme, zda nám alespoň část povinností sejme z beder," sdělila Barešová.

„Pořádání trhů není hlavní náplň sdružení. Jde o činnost, která je pro nás nadstavbou," vysvětlila tajemnice.

Průzkum mezi trhovci

Při loňském farmářském trhu si pracovnice sdružení udělaly průzkum mezi trhovci a návštěvníky a ověřily si, že jde o oblíbenou akci, v které chtějí dotazovaní pokračovat. Pokud jde o elektronické pokladny a vydávání dokladů zákazníkům, posuzuje se případ od případu.

„Když mají živnost pro maloobchod – velkoobchod, tak se na ně povinnost vztahuje. Jestliže některý z trhovců má za předmět činnosti například výrobu upomínkových předmětů, zabývá se vlastnoručně výrobou korálků, prodává med a podobně, tak do této vlny nespadá a má roční odklad," sdělila.

Nepřehlédněte: Za posledních deset dnů už tři podvodníci okradli seniory

Někteří živnost kvůli EEt ukončili


Někteří z pravidelných účastníků trhů, například manželé Kořínkovi, živnost zrušili. Jaký ale nový zákon bude mít na farmářské trhy celkový dopad, ukáže čas.

„Zatím si nemyslím, že by legislativa ovlivnila počet stánků. Na vánočních trzích jich bylo 35 a počet by měl být podle našeho předběžného zjištění podobný i letos," dodala.

Autor: Marie Břeňová