Řihák, jenž v nedávných senátních volbách neobhájil mandát, tak nyní zaujme křeslo po Moravčíkové. Podle opozice tím dostal od spolustraníků trafiku, hejtman Miloš Petera (ČSSD) to odmítá. Vedení kraje chce podle něj využít Řihákových zkušeností.

Petera dnes novinářům řekl, že radní nepřihlíželi k tomu, že byl Řihák hejtmanem, na druhou stranu chtějí využít jeho zkušeností z hejtmanství i komunální politiky. Poukázal na to, že jeho předchůdce je krajským zastupitelem, což je volená funkce. "Já bych to nebral, že mu dáváme zaměstnání, něco za něco, ale je to v souladu s tím, že je zastupitel jako každý jiný z těch 65," namítl Petera. Připomněl, že funkce šéfa majetkové komise patří podle dohody ČSSD s KSČM sociální demokracii.

Opozice se na Řihákovo nové angažmá dívá odlišně. "K tomu se nedá říct nic jiného, než že to je trafika kvůli tomu, že se pan Řihák nedostal do Senátu," míní zastupitel za ODS Tomáš Havlíček. Podle šéfa středočeských občanských demokratů Jana Skopečka udělala ČSSD z komise pro majetek zaopatřovací místo pro své bývalé hejtmany, což je nepřijatelné, protože je tato funkce placena z peněz daňových poplatníků. Připomněl, že Moravčíková se v minulosti dostala do čela komise, když pro ni nezbylo místo v krajské radě. Původně byla tato funkce neuvolněná, při jmenování Moravčíkové se to změnilo. "Chce-li ČSSD takto zaopatřovat bývalé špičkové politiky, ať to dělá v Lidovém domě za své prostředky," řekl Skopeček.
Podle ředitele krajského úřadu Roberta Georgieva bude Řihák brát jako šéf komise pro majetek kolem 55.000 korun hrubého. "Je na to tabulka podle zákona," upozornil Petera. Práce v čele komise si podle vedení kraje vyžádá značné nasazení. "Ten majetek je velmi rozsáhlý, my vlastníme přes tisíc objektů a máme plno zbytného majetku. Věřím tomu, že když (Řihák) tu práci vezme, jak předpokládáme, tak se posuneme dál. Nic jiného bych v tom nehledal," řekl Petera.

Řihák uvedl, že jeho hlavním cílem v bývalé funkci hejtmana byla snaha co nejvíce šetřit kraji peníze. "Podobně si chci počínat i ve funkci předsedy krajské komise pro majetek. Budu usilovat o co nejhospodárnější využití krajského majetku," dodal.

Bývalý hejtman se po odchodu z vedení kraje, ke kterému ho vyzvali spolustraníci, soustředil na senátní kampaň a současně byl lídrem ČSSD pro komunální volby v Příbrami. Tam ale zvítězilo hnutí ANO, které se dohodlo na spolupráci s TOP 09, a ČSSD tak přechází do opozice.

Dosavadní senátor v minulosti pracoval na veterinární správě. Po vstupu do politiky byl mimo jiné poslancem, starostou Příbrami a dosud je i příbramským a krajským zastupitelem.