Tradice pouličních farmářských trhů se na Příbramsku rozjela před víc než rokem. Trhy s regionálními výpěstky a výrobky v Příbrami a v Dobříši si získaly spoustu oblíbenců. Mají ale jeden nedostatek. Konají se jednou v měsíci a jen v sezoně. Zřejmě proto začaly vznikat kamenné farmářské prodejny, které nabízejí výpěstky drobných zemědělců a potraviny od malovýrobců.

Například řetězec Český grunt do konce roku plánuje rozšířit počet svých prodejen ze současných čtyř na osm, řekl jednatel společnosti Český grunt CZ Aleš Kotěra. „Během podzimu přibudou ke dvěma již fungujícím pražským, pardubické a písecké prodejně obchody v Táboře, Olomouci, Příbrami a Českých Budějovicích,“ sdělil Kotěra.

Podle Kotěry lidé nejčastěji v prodejnách Českého gruntu nakupují uzeniny z malých řeznictví. Druhou nejoblíbenější položkou jsou mléčné výrobky, zejména sýry a jogurty.

Farmářské trhy obnovují u nás téměř zaniklou tradici pouličního prodeje potravin. Nabízejí většinou lokální výpěstky a potraviny. Někteří pořadatelé farmářských tržišť ale ve snaze zajistit dostatečnou nabídku zboží začali umožňovat prodej na trzích také překupníkům, kteří zde nabízeli ovoce či zeleninu předtím koupené v supermarketech. Ministerstvo zemědělství proto nedávno zveřejnilo dobrovolný kodex farmářských trhů, který pro jejich pořádání stanovuje pravidla.

ZDROJ: ČTK