Davy zájemců hladoví už jen při čekání na vstup. U každé ze dvou vstupních bran se tvoří fronty několik desítek metrů dlouhé a za nimi, přímo mezi vonícími stánky, není téměř k hnutí.
Lukáš Novotný z Březnice si také přišel polechtat chuťové pohárky, a jak spokojeně přiznává nad táckem s indickou cibulí v kari těstíčku a ostrou omáčkou, chce nabrat i nějakou inspiraci do své kuchyně. „Je to hrozně dobrý. Mám rád kari a vůbec indickou kuchyni. Ještě jsem měl hamburger s kozím sýrem z Pizzařství a to bylo taky dobrý,“ chválí si Lukáš ve společnosti kamarádů a chystá se vystát dlouhou frontu ještě na něco dobrého, ještě ale neví, na co. „Fronty jsou šílené, naštěstí jsme přijeli o trochu dřív, ale teď už je tady moc lidí,“ dodává.
Kuchaři z vybraných restaurací nejen z Příbrami, ale širokého okolí, mají co dělat, aby uspokojili poptávku. Jeden ze stánků je bez fronty. Na ceduli stojí, že další nabídka sushi se připravuje. To tu byla taková mela o jedno z nejznámějších jídel japonské kuchyně? „Může to být tím, že jsme si udělali malé zásoby, ale byli jsme přesvědčeni, že jsme připraveni,“ krčí rameny Martin Mišinec z restaurace KDNO (Kam Dnes na Oběd) v příbramském hotelu Belveder. Takový zájem se podle jeho slov nedal očekávat. „Udělali jsme větší porce, než jsme měli, tak nám to rychle ubíralo ze zásob. Připravili jsme 200 porcí, nakonec jsme z nich udělali 150. Další zásoby přijdou tak kolem druhé hodiny,“ doufá Martin Mišinec v rychlost kolegů na základně, aby ještě jeho podnik v rámci soutěže o nejlepší restauraci nabral nějaké hlasy od strávníků.
S festivaly jídla všeho možné druhu se v České republice v posledních letech roztrhl pytel. Každé takovéto akce se zúčastňuje tisíce návštěvníků, ale v Příbrami se doposud nic takového nekonalo. Neděle přepisuje historii.
Složení jídel je opravdu pestré. K ochutnání jsou pokrmy italské, indické, mexické, americké i české, z kvalitních potravin. Každá restaurace sestavila tříchodové degustační menu, se kterým zároveň soutěží. Všichni návštěvníci se vstupenkou mají právo hlasovat pro nejlepší restauraci, která si na konci dne převezme cennou trofej.
„Slyšeli jsme, že už několik lidí o uspořádání Food Festivalu v Příbrami přemýšlelo, ale nikdo to nedotáhl do konce. Máme rádi jídlo i nové výzvy, proto jsme si to vzali pod svá křídla,” uvedl za organizátory Petr Větrovský, jenž hodnotí festival jako jedinečnou gastronomickou akci v srdci Příbrami.
Markéta Lišková