Zvýšení počtu profesionálních hasičů zatím není plánováno. "Počkáme na vývoj situace, protože nevíme, kolik tu bude ročně zásahů a jak se problematika vyvine," uvedl Pavlas.

"Udělali jsme prakticky všechno, co šlo. Jsou vybrané jednotky kolem CHKO, zvýšili jsme jejich kategorii a dali prioritu jejich vybavování. Z peněz EU se nakoupí poměrně velké množství velkoobjemových cisteren," řekl Pavlas. Například na Rokycansku jich hasiči dostali 11, na jihu Plzeňska byly za státní peníze dokoupeny automobily. Všechny jednotky v okolí Brd zahrnuté v poplachových plánech byly opakovaně proškoleny. "Projíždělo se území kvůli orientaci. Aby se nám tu hasiči při požáru nezačali ztrácet, protože je to velmi nepřehledné území," dodal Pavlas.

Hasiči také jednají s Vojenskými lesy a statky o údržbě a průjezdnosti silnic a o vodních zdrojích. "Obce odpovídají za vodní zdroje, ale ty jsou v majetku ministerstva obrany a spravují je Vojenské lesy a tam musíme dořešit, aby byly ve stavu, v jakém mají být," řekl Pavlas. Zdrojů vody je v Brdech málo a vzdálenosti a převýšení jsou velké. Například při cvičení na Jordánu vedli hasiči vodu téměř sedm kilometrů pomocí vysokokapacitních čerpadel; v Plzni je ale jen jedno, další museli stáhnout ze tří krajů. Vozit vodu cisternami kyvadlově je nemožné, protože cesty jsou příliš úzké.

Podle Pavlase jsou v místě složité podmínky pro zásah, a to i vzhledem k výskytu munice. Hasiči by uvítali například obnovení pásů, které byly kolem dopadových ploch a bránily rozšíření požáru z dopadové plochy do lesa.

Na celém území Brd je podle zákona o lesích zákaz rozdělávání ohně. Turisté to ale mnohdy nerespektují.