Proti je jen Příbram, jejíž stanovisko podporuje Středočeský kraj. „Území Brd by mělo zůstat naše, tedy ve Středočeském kraji. Rada Středočeského kraje vyslovila nesouhlas s návrhem ministerstva obrany a trvá na zachování hranic mezi Středočeským a Plzeňským krajem. Zachování hranic je zcela v souladu se stávajícími právními předpisy," sdělil Deníku hejtman Středočeského kraje a zatím ještě příbramský starosta Josef Řihák.

Zcela opačný názor zastávají zástupci obcí v Plzeňském kraji a také vedoucí strašického muzea Martin Lang. „Za výchozí podklady lze považovat katastrální členění z roku 1949, které respektovalo hledisko rozvodí a možnosti obcí ovlivňovat zásobování pitnou vodou a protipovodňová opatření. Návrh konstatuje, že z 36 oslovených obcí a po vypořádání připomínek 14 obcí, jich s tímto rozdělením souhlasí 35. Výjimkou je pouze město Příbram, které trvá na zachování celistvosti území v rámci Středočeského kraje," informoval za obec Strašice Martin Lang.

Materiál Optimalizace vojenských újezdů, obcím a krajům rozeslal přednosta Újezdního úřadu Vojenského újezdu Brdy. Dokument se v podstatě shoduje s návrhem Plzeňského kraje, který požaduje, aby mu celé území, jež historicky spravoval, znovu patřilo. Obce na Plzeňsku to navíc odůvodňují i tím, že je často ohrožuje voda z Brd a tak by bylo jistě lepší, když by říčka Klabava a její rozvodí bylo na jejich katastrálním území. Plzeňský kraj totiž vážně uvažuje o vybudování poldru na této říčce, což zatím přes ministerstvo obrany a prý i z důvodu, že území je součástí jiného kraje, nebylo průchozí.

Jenže, co znamená nesouhlas Středočeského kraje a města Příbram s návrhem na rozdělení Brd pro konečné řešení? V podstatě nic. Vláda to může s tímto rozporem schválit. 

Připravovaná CHKO Brdy má být vyhlášena začátkem roku 2014. Do civilní správy přejde území o rok později. V současné době v Brdech pokračuje pyrotechnická očista, zmizely některé nevyužívané vojenské objekty, mezi jinými například i věž na Padrti. ČTK, Karel Hutr