Podle mluvčího ministerstva obrany Jana Pejška chce nové vedení resortu nejdřív všechny okolnosti detailně posoudit. Stažení návrhu se nelíbí starostům dotčených brdských obcí, především z Plzeňského kraje, kteří ministrovi adresovali nesouhlasný dopis. „Hejtman Šlajs v úterý odeslal ministrovi žádost o schůzku o budoucnosti Brd," sdělila mluvčí krajského úřadu Alena Marešová.

„Stanovisko Plzeňského kraje se nezměnilo, podporujeme starosty podbrdských obcí," uvedl Šlajs. Plzeňský kraj, na rozdíl od Středočeského, s návrhem zákona vzešlého z kabinetu Jiřího Rusnoka souhlasil. Rušení újezdu plzeňští krajští zastupitelé podpořili už v roce 2012. Středočeský kraj je naopak dlouhodobě proti. Nelíbí se mu, že území újezdu by se mělo podle návrhu rozdělit mezi oba kraje podle historických hranic katastrů před rokem 1949, tedy podle rozvodí. Středočeši původně požadovali, aby celé území připadlo jejich kraji. V prosinci tamní zastupitelé vyzvali poslance, aby zákon o zrušení újezdu v Brdech odmítli.

„Martin Stropnický ve věci vojenských újezdů nepodlehl žádnému lobbingu, právě naopak. Stala se jedna jediná věc, návrh zákona bude ve Sněmovně projednán pravděpodobně o měsíc později, než se původně předpokládalo. U takto důležité normy je naprosto logické, že chce nové vedení ministerstva detailně posoudit všechny její aspekty," sdělil mluvčí resortu Jan Pejšek. Zákon totiž není podle něj pouze o zrušení Brd, ale i o vyčlenění obydlených území z ostatních vojenských újezdů a vzniku šesti nových obcí. 

Stanovisko středočeských obcí je podle hejtmana Josefa Řiháka (ČSSD) neměnné a obce jsou proti rušení újezdu. Hejtman se ve středu setkal v Poslanecké sněmovně s ministrem obrany Martinem Stropnických a mluvili spolu především o Vojenském újezdu Brdy. Řihák vítá rozhodnutí ministra, který stáhl návrh na zrušení Vojenského újezdu Brdy z projednávání v Poslanecké sněmovně.

„Považuji to za naprosto logické a správné. Je v souladu s koaliční smlouvou, podle které se v ní zúčastněné strany dohodly, že znovu posoudí optimalizaci vojenských újezdů u nás. A jsem rád, že nový ministr obrany nepokračuje v praxi jeho předchůdců, kteří tvrdě prosazovali svoje návrhy na zrušení Vojenského újezdu Brdy, aniž by svoje záměry veřejnosti řádně vysvětlili a odůvodnili," řekl středočeský hejtman Josef Řihák.

Podle hejtmana existuje mnoho nejasností, které by představitelé ministerstva obrany měli veřejnosti řádně vysvětlit dříve, než učiní nevratné kroky. „Mám na mysli, proč například armáda opouští Brdy, když zde i dál budou muset cvičit vojáci z Jinců? Proč raději nezruší VÚ Boletice, v jehož sousedství nesídlí žádná vojenská posádka, která by tento prostor vysloveně nutně potřebovala ke své další existenci? Rovněž nám velení Armády ČR stále nepředložilo účetní rozvahu, jaké jsou náklady a příjmy z provozu VÚ Brdy. Stále se jen v útržcích dozvídáme, jak je provoz újezdu drahý, ale vojáci naproti tomu vůbec veřejnosti nesdělují, jaké mají výnosy z prodeje dřeva, ryb, zvěřiny a dalšího bohatství, které brdské lesy poskytují," doplnil hejtman Josef Řihák, jenž požaduje, aby se o Brdech rozhodlo s rozvahou, neukvapeně, s ohledem na občany a na brdskou přírodu. A říká, že nechce, aby se staré křivdy, ke kterým v Brdech v minulosti jistě došlo, nenahradila křivdami novými.

„Pány Langa a starostu Strašic Hahnera a případně další z Plzeňska si dovoluji vyzvat, aby hovořili jen sami za sebe a rozhodně ne za starosty podbrdských obcí ze středních Čech," dodal Řihák. Ministr obrany má Vojenský újezd Brdy podle hejtmana v nejbližší době navštívit a setkat se osobně s občany a se starosty podbrdských obcí.  „Ať už to s rušením VÚ Brdy dopadne jakkoli, přístup ministra Stropnického k řešení problému se mi moc líbí," řekl závěrem hejtman. (kh, čtk)