Valná hromada Sboru dobrovolných hasičů Březové Hory se konala v místní hasičské zbrojnici. Jak je u hasičů zvykem, valné hromady se účastnili i členové okolních hasičských sborů.

Hasičská zbrojnice, kam se vejde zhruba 70 až 80 lidí, se tak snadno zaplnila. Zdejší sbor dobrovolných hasičů má již bezmála 100 členů a existuje už od roku 1886. Starostou sboru je Antonín Fára, který provedl zhodnocení činnosti sboru za minulý rok, během něhož poděkoval všem členům sboru za vzorné plnění úkolů a městu za podporu a poskytnuté finanční prostředky.

„Bývalý starosta Příbrami a současný hejtman Středočeského kraje Josef Řihák ocenil dobrou práci, kterou hasiči odvádějí, a poděkoval starostovi sboru Antonínu Fárovi za nasazení, s jakým sbor vede. Během diskuse přišlo na řadu i financování sboru," informovala Deník mluvčí středočeského kraje Nicole Mertinová.
Dotace na opravy zbrojnic

Řihák k tomu hasičům sdělil, že od příštího roku budou vypláceny dotace z krajského Fondu podpory dobrovolných hasičů a složek IZS. Připomněl také záměr realizovat takzvané akce H, kdy by hasiči dostali finanční prostředky na opravu hasičské zbrojnice, ale opravili by si ji sami. Díky tomu by bylo možné opravit podstatně větší počet hasičských zbrojnic.

S žádostí o dotace na menší akce se mohou hasiči obracet na Fond hejtmana a zmírňování následků živelných katastrof. V neposlední řadě hejtman zmínil, že v rámci asociace krajů mu byl jako oblast kompetence přidělen integrovaný záchranný systém. „V blízké době se také sejde s ministrem obrany (v současné době je výkonem této funkce pověřen premiér Petr Nečas), aby projednal otázku financování integrovaného záchranného systému. Hasiči tak mají v této důležité funkci bezesporu velkého zastánce. Středočeský hejtman je totiž nejen dobrovolným hasičem ve sboru Příbram 1, ale dokonce i jejich čestným starostou," připomněla Mertinová.

Po skončení valné hromady zavítal Řihák také na setkání Sboru dobrovolných hasičů Obecnice, kde mu velitel sboru Petr Juříček předal sošku svatého Floriána, patrona všech hasičů, jako poděkování za dlouhodobou podporu a spolupráci.

Při diskusi s hasiči zmínil hejtman Řihák i současnou situaci kolem Vojenského újezdu Brdy, kvůli které se v pondělí sejde s hejtmanem Plzeňského kraje Milanem Chovancem. Velitel sboru Petr Juříček vyjádřil při této příležitosti společné přání sboru i velké části obyvatel Březnice, aby se Brdy nedělily a zůstaly i nadále součástí Středočeského kraje. Hejtman hasiče ujistil o tom, že je to i jeho přání a že se bude snažit, aby k dělení Brd nedošlo.

Mluvčí Středočeského kraje Nicole Mertinová