Jakou funkci hořčík v našem organismu opravdu má?
Hořčík či-li magnesium, patří mezi tzv. stopové prvky a je druhým nejzastoupenějším prvkem po draslíku uvnitř buňky. Podílí se na různých metabolických pochodech. Aktivuje enzymy, které se podílejí na metabolismu energie, tvorbě proteinů a DNA. Je nezbytný pro funkci svalů, nervového systému, kostí, zdravý imunitní systém a udržení stabilního srdečního rytmu. Dále pak také působí proti stresu, antialergicky a protizánětlivě. Účastní se metabolismu draslíku a vápníku.

Pokud nám hořčík chybí, projeví se to nějak?
Nedostatek hořčíku se vyskytuje hlavně u alkoholiků při sníženém přívodu rostlinné stravy, u seniorů, kde se často hořčík špatně vstřebává i při užívání léků snižujících vysoký krevní tlak např. diuretika, které zvyšují vylučování hořčíku z těla močí. Stavy spojené se zvýšenou potřebu např. těhotenství, kojení a stres. Nedostatek se projeví třesem, nervozitou, pocitem úzkosti, únavou, bolestí hlavy, nespavostí, vyšší náchylností ke stresu a depresím, bušením srdce, svalovou křečí, záškuby, lámáním nehtů nebo padáním vlasů.

Z jakých zdrojů můžeme hořčík získat v přirozené podobě?
Hlavním zdrojem je rostlinná strava, hlavně listová zelenina. Mezi další potraviny obsahující hořčík patří banány, kakao, sója, fazole, hrách, ořechy, mandle, fíky, mák, lískové ořechy, ovesné vločky a brambory.

Jak je to s preparáty z lékárny, můžeme se spolehnout, že fungují a je nutné kupovat vždy drahé přípravky z reklam?
Existují registrované léčivé přípravky a doplňky stravy s obsahem magnesia. Pacient si může vybrat mezi šumivými tabletami rozpustnými ve vodě i klasickými tabletami. V reklamách jsou vždy jen doplňky stravy, u kterých neplatí tak přísná kritéria hodnocení, jako u registrovaných léčivých přípravků. Určitě neplatí, že čím je dražší preparát, tím je lepší. Při koupi by se měl každý poradit s lékařem nebo lékárníkem.

Je možné se hořčíkem předávkovat a jaká je bezpečná hladina?
Doporučená denní potřeba hořčíku je 300 mg pro děti a dospělé, pro těhotné a kojící ženy je doporučená denní dávka vyšší. K předávkování hořčíkem dochází jen výjimečně (například u lidí s onemocněním ledvin), jelikož tělo nadbytečný hořčík vylučuje ledvinami.

Pokud to opravdu přeženeme nebo neúmyslně požijeme více hořčíku, jaké mohou nastat obtíže?
• Hořčík má projímavý účinek, může nastat silný průjem, nevolnost a bolest břicha,
• svalová slabost, zmatenost, dušnost,
• poruchy srdečního rytmu,
• pokles tlaku u lidí s onemocněním ledvin, což se může projevit závratí.

Co v tomto případě dělat?
V tomto případě doporučujeme přerušit užívání preparátu s obsahem hořčíku a poradit se dále se svým lékařem nebo lékárníkem. Závažná intoxikace ohrožující člověka na životě je spojena s nutností hospitalizace.

Dagmar Čerňanská