Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jakub Ševr: Zkušenosti z Londýna, New Yorku a zaoceánské lodi jsou k nezaplacení

Příbram/NAŠE ŘEMESLO/ Tak se jmenuje pravidelný seriál Příbramského deníku. Minulý týden jsme si povídali s poštovní doručovatelkou Zuzanou Puchernovou.Tentokrát jsme zabrousili na místo, kam lidé chodí za zábavou a kontaktem s lidmi. Jakub Ševr z Březnice je manažerem stylového café baru a hoteluv centru Prahy, ale do gastronomie vstoupil a začátky má spajté s Příbramí. Zkušenosti sbíral v Anglii, USA, ale také míchal drinky na olympiádě v Turíně.

31.7.2011
SDÍLEJ:

Jakub Ševr je manažerem hotelu a cafe baru v PrazeFoto: Daniel Sklenář

Kdy jste se rozhodl, že se budete věnovat gastronomii a co vás k tomuto rozhodnutí vedlo?

Asi jako každý malý kluk jsem chtěl být kosmonautem, vloudily se tam i myšlenky na popeláře a samozřejmě fotbalistu. Nicméně s rostoucím věkem jsem si uvědomil, že to asi nebude to pravé ořechové a rozhodl jsem se pro Hotelovou školu v Příbrami. Důvody byly jednoduché – na průmyslovou školu ani na gymnázium se mi nechtělo a od malička jsem měl velkou zálibu v jídle a pití. Volba padla proto na Integrovanou střední školu Příbram, gastronomii a práci s lidmi. A nyní jsem za tu volbu rozhodně rád.

Popsal byste přesně svoji profesi? Co máte na starosti a v popisu práce?

V současné době jsem manažer hotelu Jewel a baru Jewel Café Bar v Praze, kde se starám prakticky o vše, co se kolem dění v hotelu a baru točí. Od propagace a marketingu - jak baru tak hotelu, přes zásobovaní, až po samotný provoz, servis a různé kontroly s provozem spojené. V gastronomii potažmo v odvětví, kde pracujete v určitém týmu, je hrozně důležité udržovat atmosféru, mít přehled o dění, vytvářet vhodné pracovní prostředí, plánovat a hlavně motivovat.

Vím, že jste pracoval v zahraničí a také v Praze, ale zajímalo by mě, kde jste začínal po hotelové škole, kterou jste studoval v Příbrami?

Po maturitě jsem hned získal práci v jedné příbramské restauraci, nicméně už během studia jsem věděl, že chci co nejdříve odjet do zahraničí.
Jedna z věcí, kterou se řídím, je, že jen praxí, chybami a zkušenostmi druhých se člověk naučí nejvíce. Praxe a zkušenosti z ciziny jsou k nezaplacení a každému bych je doporučoval.

Co z toho, co jste se naučil v Příbrami ve škole, jste nejvíce využil ve své praxi?

Ve škole jsem se naučil základy gastronomie, které využívám dodnes. Je pravda, že doba a trendy se od té doby diametrálně změnily, ale základy jsou pořád stejné.

Jaký je rozdíl v přístupu ke gastronomii a barmanství u nás v republice a v zahraničí? Je to v kvalitě surovin nebo přístupu lidí?

Stoprocentně v přístupu lidí! Je to dané naší českou mentalitou a nároky, které si klademe. Nejdůležitější je chuť pracovat a dávat tomu vždy něco navíc. V tom je asi největší rozdíl v porovnáním s cizinou. Důležité je vážit si toho co máte, mít respekt a jít si za svým cílem.

Vaše pozice je nyní manažer hotelu a baru v Praze, ale dříve jste pracoval jako barman. Nyní barmany máte na starosti. Zasteskne se vám občas po práci v baru a po kontaktu s lidmi před barem?

Určitě rád vzpomínám na dobu strávenou za barem i mezi hosty s shakerem a barovým platem. Ať už to bylo v Aloha baru v Praze, kde jsem získal první a asi nejzásadnější zkušenosti, co se barového dění týče, nebo poté na dobu a zkušenosti z práce na lodích Disney Cruise Line v USA, v restauraci Benares v Londýně nebo v Temple Baru v New Yorku. Každá tato práce mi dala něco jiného a i přesto, že to kolikrát nebyla procházka růžovým sadem, nikdy bych to neměnil.
Co se práce manažera týče, je to naprosto jiná pozice, i když je to pořád v baru či restauraci.

Jsou Češi jako národ nároční na jídlo a pití nebo se spokojí s méně kvalitními produkty, ale za nižší cenu?

Záleží na jednotlivci. Určitě se najdou Češi, kteří jsou gurmáni a vyhledávají luxusní restaurace, kterých mimochodem, u nás stále přibývá. Spousta Čechů se stále bojí zkusit něco nového a spokojí se s českou klasikou. Celkově si ale myslím, že Češi jdou, co se gastronomie a stravování týče, nahoru.

Máte nějaký sen, který byste si chtěl ve své pracovní kariéře splnit? Třeba spolupráce s Petrem Kuncem, s kterým Deník přinesl nedávno rozhovor z Bangkoku?

Snem asi každého je mít svůj vlastní podnik, k čemuž je třeba se dlouhodobě propracovat a ne skočit bezhlavě do „gastronomických vln“.
Co se spolupráce s Petrem Kuncem týče? Na tu v budoucnu určitě dojde a už se na ni těším!

Autor: Vlastimil Ševr

31.7.2011
SDÍLEJ:
Ilustrační foto

Okresní soutěže: Milín jasně potvrdil první místo

Ilustrační foto

Dobříš nepřekvapila, Sedlčany po dramatu udržely druhé místo

Členové veterán klubu udělali dobrý skutek

Sedlčany /FOTOGALERIE/ – Na letos poslední motoristické a všeobecné burze bylo možné v neděli 15. října v areálu Sedlčanské kotliny objevit užitečné i velmi kuriozní předměty a získat doslova za pár korun například brusle, povijan na miminko, broušené mísy, paroží, staré oprýskané pokličky na hrnce, krejčovskou pannu, součástky ke kolu, motocyklu, automobilu. Burza byla šestá v pořadí a o to více se těšila zájmu kupujících i prodávajících.

Cena povinného ručení plíživě stoupá. Pojišťovny na něm tratí

Povinné ručení by mělo podražit. Důvod je prostý, už delší dobu nevydělává a pojišťovny na něm navíc tratí. Kdo zdražení pocítí nejvíce a kdy k němu vlastně dojde, vysvětluje Zbyněk Kuběj, analytik neživotního pojištění Partners.

Kandidátní listina bez žen? Ve středních Čechách mohou voliči najít jedinou

Střední Čechy – O křesla v Poslanecké sněmovně se ve Středočeském kraji celkem – na všech 26 kandidátních listinách, které nyní voliči nacházejí ve svých poštovních stránkách – uchází 754 kandidátů, jejichž průměrný věk dosahuje 46,4 roku. Z nich je 210 žen (tedy 27,85 procenta). V jejich případě činí průměrný věk 47,1 roku.

Tochovické gólové hody skončily dramatickou penaltovou tečkou

Tochovice – O tomto víkendu zavítal do Tochovic v rámci střetnutí Sport Invest I.A třídy skupiny A tým Komárova. Trenér domácího týmu Ladislav Černý mohl v tomto utkání využít služeb zkušených hráčů z vyšších soutěží a tak se v základní sestavě objevili mimo jiných tak Daniel Huňa nebo Matěj Štochl. Utkání nabídlo strhující průběh, ve kterém se skóre přelévalo z jedné strany na druhou a o výsledku musely nakonec rozhodnout až pokutové kopy.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení