Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Houbař Petr Knápek: Nejlepší konzervace hub je jejich sušení

Příbramsko /ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ -  Houbami doslova žije a je jimi obklopen v celé sezoně. Petr Knápek. Za houbami vyráží nejen po celém Středočeském kraji, ale třeba i na Šumavu nebo Krkonoš. Houby čerstvé, sušené i nakládané totiž prodává.  

10.8.2017
SDÍLEJ:

Houbař Petr Knápek se z lesa s prázdnou nikdy nevrací.Foto: archiv P. Knápka

 Jak to letos vypadá ve Středočeském kraji s růstem hub?

Letos jsou snad nejextrémnější rozdíly v růstu hub, co za svoji houbařskou praxi pamatuji, zřejmě podle lokálních srážek. Nebetyčný rozdíl může být třeba v okruhu jednoho kilometru. Houbám po těch několika suchých měsících bude stačit málo a rozjedou se. Stačilo troška vláhy a hned vystřelila kvanta kovářů, bedel, masáků, kozáků habrových i pravých hřibů, jenže ke konci růstové vlny téměř stoprocentně červivých.

Takže jste vlastně shrnul letošní sezonu.

Natěšilo mě studené a vlhké jaro, ale stačilo pár tropických dnů beze srážek a s větrem, co jako fén vyfouká veškerou vlhkost z hrabanky, a člověk se bojí v lese říci: sirka!

Na houby vyrážíte podle situace po celé republice, rostou jinde než ve středních Čechách více?

Teď to bude trošku v čase minulém. Skončila růstová vlna na východ od Prahy až po střed Vysočiny, Krkonoše také končí, v Jizerkách začíná další vlnka smrkáčů a křemílků, probouzí se Šumava, hlavně vyšší nadmořské výšky.

Jaké houby máte nejraději?

Bedly a masáky na řízky, stročci, lišky a kotrče do čerstvých těstovin, holubinky jen tak se solí na plotně, to prostě nemá chybu.

Houbové recepty.

A jakou kuchyňskou úpravu hub upřednostňujete?

Čím jednodušší recept, tím lépe. Třeba ryzci na másle s kmínem je osmaženo za tři minuty a co se s tím nadělá parády.

Jaká je podle vás nejideálnější způsob konzervace hub?

Jednoznačně sušení. Pokud to člověk nepřežene s fermentací, získá třeba u hřibovitých produkt, který správným skladováním nejenže nedegraduje, ale naopak léty lépe a lépe chutná a voní. Pozor ale na moly. Proto hermeticky uzavřené sklenice ještě na 24 hodin zavřu do mrazáku a zcela spolehlivě to zničí jak případné dospělce, tak jejich larvy i vajíčka.

Autor: Karel Hutr

10.8.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Nejstarším sedlčanským tenistou je téměř 82letý Zbyněk Jetel.

Překročil osmdesátku, na kurtech bývá od jara do podzimu

Spolek pro kočku hledá dobrovolníky i podporu po opuštěné kočky.

Příbramští ochránci koček hledají podporu a pomoc

Rathův požadavek na odškodnění za pouta se vrací k obvodnímu soudu

Střední Čechy – Ucházet se o 30tisícové odškodnění má dál šanci někdejší hejtman Středočeského kraje David Rath, který před čtyřmi roky stanul před Krajským soudem v Praze jako jeden z účastníků procesu v kauze údajných korupčních manipulací se stavebními a zdravotnickými zakázkami kraje.

Spisovatelka Michaela Burdová: Láká mě spojení příběhu s obrázky

Sedlčany /FOTOGALERIE/ - Michaela Burdová žije v Sedlčanech na Příbramsku. Ve svých 27 letech je vyhledávanou autorkou fantasy knih pro děti a mládež. Patří k několika současným českým spisovatelům, které toto povolání uživí. Dosud jí vyšlo dvanáct knížek, a protože jí inspirace neopouští, v březnu 2018 pokřtí třináctou. 

Ayong si zahrál za českou reprezentační dvacítku

Příbram – Mladý útočník týmu 1. FK Příbram Bastien Karsten Ayong debutoval v nedávné reprezentační přestávce v dresu české fotbalové reprezentace do 20 let. Českého fotbalového útočníka původem z afrického Kamerunu nominoval do týmu pro zápasy Elite Tournament trenér reprezentace do dvaceti let, shodou okolností také Příbramák, Karel Krejčí.

Zastupitelé jednali o MHD, pozemcích, ale i o bezpečnosti na sídlišti

Příbram – Jedním z nejdůležitějších bodů programu pondělního zasedání městského zastupitelstva byla žádost provozovatele MHD o navýšení ceny za ujetý kilometr. Město bude dopravci o listopadu platit o dvě koruny víc. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení