Ráno se vypravila do lesa a kolem páté odpoledne volala na linku 158, že zabloudila a nemůže najít cestu zpět na chatu. Žena je navíc diabetička a potřebovala inzulin. Policie rozjela okamžitě pátrání. „Do toho se zapojili policisté z Příbrami, Mníšku pod Brdy a ještě jim pomáhali dobrovolní hasiči. V půl osmé večer byla žena nalezena v pořádku asi jeden kilometr od Voznice. Na místo byla přivolána záchranka, mezitím žena dostala od dobrovolných hasičů z Kytína drobné občerstvení," popsala hledání policejní mluvčí Monika Schindlová.

Následující den se odehrál další případ s téměř stejným průběhem. V úterý ráno přijel z Prahy do Dobříše sedmaosmdesátiletý muž. Vydal se do okolních lesů na houby, dělá to tak prý již několik let. „Po sedmé hodině večer nám oznámil jeho syn, že s ním asi před hodinou otec telefonoval a sdělil mu, že se ztratil," řekla policistka Schindlová a uvedla, že policista poté zavolal zbloudilému houbaři. Ten mu tvrdil, že neví kde je, ale v dálce vidí světlo. Policista mu poradil, aby šel tím směrem, pokud tam někdo bude bydlet, ať pak zavolá na linku 158. Za několik minut se skutečně ozvala žena, že u nich v obci Brzdinka je ztracený muž. Vyčerpaného si ho pak na policii vyzvedli příbuzní.

Co může člověk dělat proto, aby se neztratil v lese a když už se tak stane, jak se zachovat. Na to jsme se zeptali zkušeného houbaře, sedmasedmdesátiletého Luďka Bartáčka z Příbrami. „Chodím jen tam, kde to znám. Kdybych se ztratil, šel bych jedním směrem tak dlouho, až bych došel na jakoukoliv cestu nebo třeba natrefil na potůček. Cesta i voda musí vést z lesa ven," říká zkušeně Luděk Bartáček.

Dalším vášnivým houbařem z Příbrami je šestadvacetiletý Janis Dalas, který říká, že se vždycky snaží zapamatoval směr, aby se mohl stejnou trasou vrátit. „Pokud by se stalo, že bych se přesto ztratil, držel bych se přírodních ukazatelů, jako například vodního toku nebo také drátů elektrického vedení," míní Janis Dalas.

Nikdo z výše oslovených lidí se nespoléhá na mobil. Pravdou je, že třeba v Brdech jsou kilometry čtvereční rozlohy, kde prostě není signál a tak je mobil v takových místech k ničemu. Pomohla by GPS, která bere signál z družic, ale především mezi staršími lidmi je tato aplikace jen málo rozšířená. To je ale škoda, protože uživateli se na mapě ukáže poloha a pak se dá snadno určit směr, kterým se dá vyjít z lesa ven. 

Policie: Každoročně hledáme několik zracených seniorů

Podle policie se každoročně ztratí mnoho, především starších lidí při výletech a houbaření. Pátrací akce jsou většinou poměrně složité a náročné jak personálně, tak i na použití techniky.

„Jedná se totiž o rozsáhlé plochy k prohledání a často v nepřehledném terénu. V zimním období je nutné najít člověka během pár hodin, jinak dojde k jeho prochladnutí," shrnula policejní mluvčí Monika Schindlová a dodala, že v loňském roce policie na Příbramsku hledala sedm seniorů, předchozí rok to bylo šest starších osob.

„V osmi případech byly osoby dohledány včas, pět pohřešovaných bylo nalezeno bohužel pozdě," konstatovala mluvčí a poradila, jak se dá účinně chránit před ztracením.

Je prý dobré používat lokátory osob. Jsou to poměrně malá zařízení, která se mohou umístit například do kapsy u oblečení. „Za několik tisíc korun tak mohou lidé zajistit svůj klid i klid svým příbuzným. Většinou má lokátor i SOS tlačítko, které může člověk v nouzi použít. Některá zařízení umožňují i telefonické spojení na předvolená čísla. Díky lokátoru je pak možné určit přesné místo, kde se osoba nachází, lze dohledat i historii pohybu," popsala policistka jednu z možností, jak se vyhnout dramatickým okamžikům i v tom případě, že zabloudíte. Lidem, kteří zabloudí radí, aby okamžitě volali na tísňovou linku 158. Mohou tak učinit i jeho příbuzní. Rozhodně to nechce čekat až na dobu, kdy se začíná stmívat.

„Pokud někdo potká dezorientovanou či tak působící osobu, ať okamžitě zavolá na policii. Raději prověříme několik planých poplachů nebo osobu převezeme domů, než vystavovat dříve narozené újmě na zdraví nebo životě," apeluje policie na veřejnost.