Pozorování však může ztížit oblačnost, kterou na tento čas předpovídají meteorologové. Také v následujících dnech však bude možné Perseidy sledovat v přibližně podobném počtu.

„Roji se také někdy říká lidově Slzy svatého Vavřince podle světce, který má právě v tento den svátek," informoval předseda vlašimských astronomů Jiří Štětina a vysvětlil, že světelný efekt vzniká tak, že se proud drobných částeček meziplanetárního prachu z jádra rozpadlé komety Swift-Tuttle o velikosti zrnka písku při průletu atmosférou roztaví a vypaří. Na povrch Země se tak nedostane téměř žádný. Meteorický roj patří podle amatérských hvězdářů k jednomu z nejkrásnějších úkazů na letní noční obloze. Nadcházející noci tak potěší každého příznivce letní hvězdné oblohy.

„Hořící prachové částice se na obloze projeví jako rychlé body s úzkým svítícím ohonem. Někdy si lidé myslí, že jde o padající hvězdy, ale to je omyl. Roj dostal název podle souhvězdí Persea, což je místo, odkud Perseidy na obloze zdánlivě vylétají," dodal Jiří Štětina.

Vlašimská hvězdárna funguje i o prázdninách. „Až do září máme otevřeno každý pátek. Ten nadcházející je jen pár dní po vrcholu Perseid, kdy zemskou atmosférou prolétá stále hodně částic původní komety. Jestli něco uvidíme, ale záleží také na stavu oblačnosti," pozval na observatoř šéf vlašimských astronomů a doplnil, že v otvírací dny bývá obvykle na hvězdárně připraven další program pro veřejnost v podobě promítání, ukázek dalekohledů, přednášek a v případě příznivých podmínek pozorování hvězd a planet optickými přístroji či z plošiny hvězdárny.

KAREL CHLUMEC