„Za první měsíc prázdnin, jsme kompletně demontovali topná tělesa, vybourali staré kotle, zrekonstruovali nevyhovující kotelnu a vystavěli nový vchod do technické místnosti k tepelným čerpadlům v mateřské škole," informovala Příbramský deník starostka Hvožďan Markéta Balková.

Zároveň dělníci propojili jednotlivé vrty přes sběrnou jímku do nové kotelny a hrubě upravili terén na zahradě. Tím ale výčet aktivit nekončí, mateřinka se již může pochlubit i vyměněnými okny a dveřmi v dílně a přírodovědné učebně.

Příznivé počasí také umožnilo vyměnit střechu a zaměřit se na zateplení budovy. Školáci se pak dočkají i nových koupelen a sociálního zařízení.

Dalším důležitým zásahem je i snížení radonu v budově a proto dosud ve školce vykopali téměř 500 metrů čtverečních podlah do hloubky 40 centimetrů v přízemí staré základní školy.

„Vzhledem k nebývalému rozsahu rekonstrukce všech školních objektů upřesníme datum zahájení školního roku pro žáky základní školy nejpozději do 23. srpna.

Informace o zahájení školní docházky zveřejníme na stránkách obce a na úředních deskách ve všech částech obce a vyhlásíme jej i obecním rozhlasem," dodala Balková.

Na rekonstrukci získala obec dotaci ze státního fondu životního prostředí 9,5 milionu a z ministerstva financí dotaci na snížení radonu 1,5 milionu.
Provoz mateřské školy zahájí ve Hvožďanech 2. září.