Proto se také 6. března konalo zasedání sdružení Čechy nad zlato, při kterém se projednával další postup ochrany Petráškovy hory a okolí. „Plánujeme další sezení a v dubnu navíc i pochod za ochranu Petráškovy hory a zdejšího ekosystému," sdělila Příbramskému deníku Markéta Balková.

Pochod by se měl uskutečnit 20. dubna, vše se ale zatím ještě připravuje. „Pochod by  se měl jít formou naučné stezky a podpořit tuto  akci slíbil i hejtman Středočeského kraje Josef Řihák. Zatím dolaďujeme poslední detaily a zasíláme pozvánky," informovala Balková.

Hvožďany kromě problémů se zlatem pokračují v investičních akcích. Během následujících čtrnácti dnů se bude zateplovat škola a školka, což bude pro Hvožďany letošní nejzásadnější investice.  „V Základní a mateřské škole vyměníme  okna, topení a zateplíme střechy," objasnila starostka.

Nyní se ve Hvožďanech kácí sedmdesátileté lípy. „Stromy narušily stabilitu farní zdi u kostela, která patří k chráněným památkám,  a na základě statického posudku musí být odstraněny," řekla Deníku Balková.

Lípy jsou sice sedmdesátileté, ale mezi památné stromy prý nepatří. „ Naše památná lípa prošla sanací před dvěma lety a kácení se jí rozhodně netýká," dodala starostka.