„U nás nemáme problém, jako v ostatních koupalištích se sinicemi. Na Novém Rybníku máme od pátku varování od krajské hygienické stanice na možné podezření výskytu parazitické motolice, která může způsobit cerkáriovou dermatitidu," informoval Jiří Holobrada, ředitel Sportovních zařízení města.

Z toho podle Holobrady vyplývá, že voda se v koupališti ve městě nezhoršila například nedostatkem srážek a s tím spojenou nedostatečnou obměnou vody a vyšší teplotou, což vyhovuje sinicím, ale problémem jsou právě cerkárie.

„Vodu si zhoršujeme ve velké míře sami krmením kachen a umožněním jim u nás zahnízdit. Vajíčka motolice se totiž trusem vodních ptáků dostávají do vody a dál pokračují ve vývojovém stádiu," upozornil ředitel na to, jak se parazit dostane do vody.

Pro návštěvníky koupaliště z toho podle ředitele Jiřího Holobrady vyplývá několik řešení: „Buď se dál budeme koupat v rybnících jako dřív společně s vodními ptáky a nějaké zarudnutí kůže nebudeme řešit jako dřív, nebo se budeme koupat jen v bazénech s chemickou úpravou vody a s filtrací. Další drastické řešení je zabránit vodním ptákům chodit do vody. Jistě si každý návštěvník vybere to řešení, které je mu nejbližší," říká Holobrada a za sebe dodává, že by stačilo, aby návštěvníci nekrmili kachny.

Problém s cerkáriemi byl v Novém rybníku už v roce 2012. Tehdy volali na hygienickou stanici nezávisle na sobě dvě ženy a stěžovaly si na kožní problémy. Rychlé laboratorní výsledky potvrdily, že voda v Novém rybníku nejspíš obsahuje cerkárie. Zákaz koupání tehdy platil až do konce sezony.
Ostatní přírodní koupaliště na Příbramsku mají vodu vhodnou ke koupání. 

Stupeň číslo tři, tedy zhoršená jakost vody, dále platí na všech koupacích lokalitách na Orlíku. Tam by se lidé měli po koupání osprchovat.