Akci každoročně pořádá obec Hvožďany ve spolupráci se sdružením měst a obcí Čechy nad zlato a se sdružením Brdy nad zlato.

Na začátku starostka obce Hvožďany Markéta Balková seznámila přítomné s vývojem situace ohledně změny české legislativy v problematice těžby zlata a co proti povolení těžby podnikají. Poté měli proslovy hosté, mimo jiné starostka Kašperských Hor Bohuslava Bernardová, bývalý ministr životního prostředí Miloš Kužvart, starosta Chotilska Jiří Šťástka, za spolek Brdy nad Zlato Jan Šefrna a bývalý mistostarosta Rožmitálu pod Třemšínem Miloslav Maroušek.

Po úvodních proslovech se účastníci prošli krásnou jarní přírodou naučnou stezkou k úpatí Petráškovy hory. Na místě bylo připraveno občerstvení a bohatý program nejen pro děti. Hasiči pekli buřty kvůli nebezpečí požáru na plynovém grilu a podával se i džus.

Zájemci si mohli vyzkoušet rýžování zlata a popovídat si o těžbě zlata rýžováním i dolováním od dob Keltů. Děti se mohly zabavit i cvičením lukostřelby, anebo školou šermu, zkusit si vytvořit historickou listinu i s pečetí, trochu zabojovat s historickými zbraněmi.

Dětské rybářské závody u rybníka Jez v Rožmitále pod Třemšínem.
OBRAZEM: Malí rybáři si závody užili bez ohledu na chladné počasí
Parkoviště pod hřbitovem v ulici Gen. R. Tesaříka bylo posledním neplaceným parkovištěm v centru města.
Příbram brzy zpoplatní poslední volné parkoviště v centru