"I přes nepřízeň počasí a provazy vody přišlo 200 účastníků. O co bylo nevlídnější počasí, o to byla vlídnější atmosféra během odpoledne. Podpořit akci přijeli autobusem kolegové z Kašperských Hor v čele s paní Bohuslavou Bernardou ze sdružení Šumava nad zlato. Nesměl chybět ani starosta Chotilska Jiří Štástka a zástupce Rožmitálu pod Třemšínem Miloslav Maroušek," uvedla k akci starostka Hvožďan Markéta Balková.


Pro malé i velké účastníky pochodu bylo u staré štoly přichystáno zázemí a program Historické odpoledne u zlaté štoly, kdy si všichni mohli vyzkoušet rýžování zlata, školu šermu a lukostřelbu a dobové tance. Karel Ešner spolu s kolegy byli v historických kostýmech a celé odpoledne zajímavě hovořili o dobývání zlata nejen ve středověku. Ani tentokrát neodešli malí návštěvníci bez čokoládových zlaťáků!

Uzavírka silnice. Ilustrační foto.
Uzavírka Vranovic potrvá do konce srpna

"Ještě se sluší poděkovat všem, kteří se podíleli na přípravě tohoto pochodu a bez nichž by to opravdu nešlo: Lesy ČR, SDH Hvožďany, SDH Vacíkov, SDH Roželov, Technické služby Rožmitál pod Třemšínem, Brdy nad zlato a zaměstnanci obce Hvožďany a další, kteří se na přípravách podíleli," uvedla Balková na adresu těch, kteří pomohli významně k úspěchu akce.

Pochod je symbolickým bojem proti průzkumu a těžbě zlata, který trvá nejenom na Hvožďansku roky. Rok , který uplynul od minulého ročníku pochodu nebyl sice podle starostky v tomto ohledu úplně akční, ale přesto prý nikdo nezahálel.

"Věděli jsme, že je v běhu návrh nové surovinové politiky ČR (SURPOL) na Ministerstvu průmyslu a obchodu. Proto jsme ve spolupráci s právničkou Helenou Jantačovou průběh projednávání nového zákona sledovali. V pondělí 6. února 2017 jsme se zúčastnili veřejného projednání návrhu koncepce nové Surovinové politiky ČR v oblasti nerostných surovin a jejich zdrojů, které proběhlo na Ministerstvu obchodu a průmyslu. Toto veřejné projednání bylo za účasti náměstka ministra Jiřího Koliby, ředitele odboru surovinové politiky Pavla Kaviny a dalších představitelů MPO a MŽP a zástupců veřejnosti, ekologických organizací a obcí, které se cítí být novou koncepcí SURPOLu ohroženy. O týden dříve jsme měli schůzku se středočeským radním pro životní prostředí Ivo Šancem, který nám přislibil podporu při projednávání tohoto zákona," shrnula starostka.

Tři desítky lidí se účastnily 24. dubna 2017 v Kosově Hoře celorepublikové akce, při níž si obce a města připomínaly svoje zavražděné sousedy v době holocaustu.
V Kosově Hoře si lidé připomněli jména lidí zavražděných kvůli židovskému původu

Odpůrci těžby zlata i nadále jako zásadní připomínku k návrhu SURPOLU požadují zapracování do předložené koncepce formulaci ze současné surovinové politiky, která zní: „zabezpečit ochranu zásob ložisek zlata a ponechat je jako rezervu pro případné ekologicky příznivé využití budoucími generacemi". Za uplynulých 18 let (počítáno od schválení Surovinové politiky 1999) nedošlo v této oblasti k žádné změně, která by zdůvodňovala změnu oficiální státní politiky. 9. února 2017 schválila rada kraje vyjádření kraje jako územního samosprávného celku k záměru posouzení vlivů na životní prostředí k problematice surovinové politiky České republiky v oblasti nerostných surovin a jejich zdrojů.

Obsahem stanoviska Středočeského kraje byl nesouhlas se změnou surovinové politiky státu v oblasti těžby zlata a dalších cenných přírodních zdrojů.

K tomu tehdy řekl Ivo Šanc, radní pro oblast životního prostředí a zemědělství, což bylo uvedeno na webových stránkách kraje: „Je třeba konečně jasně říct, že ani dnes ani v budoucnosti nemá smysl zlato v Čechách těžit. Je důležité přestat lidi strašit, že někdy přeci jen kdosi nedaleko jejich domova vyhloubí velkolom a začne v něm těžit zlato."

František Rajtoral spáchal sebevraždu. U Doosan arény vzniklo pietní místo.
Rajtoralovi chyběla rodina, shodli se hráči. „Má pozitivní vliv," říká Hašek

A proto účastníci sobotního pochodu vzkazují: Nechte České zlato v zemi. Petráškovu horu, ale ani Kašperské hory nebo Mokrsko nedáme!"