Kraj, sedlčanská radnice i Všeobecná zdravotní pojišťovna hledají od té doby řešení. Náměstek hejtmanky pro oblast zdravotnictví Martin Kupka je přesvědčen, že nyní vyvíjí poctivé úsilí k sehnání chybějících lékařů také společnost Mediterra.

„V tomto okamžiku je to nezpochybnitelné, že jednatel společnosti a celý nový management intenzivně jednají a hledají internisty v Čechách, na Slovensku i na Ukrajině," uvedl bezprostředně po úterním jednání Kupka.

Ilustrační foto.
Radní: Prioritou je obnovení interny

S tím koresponduje i informace, kterou na tiskové besedě poskytl médiím závěrem března místostarosta Sedlčan Miroslav Hölzel. „Jednatel Beran požádal starostu města Jiřího Buriana, zda by pomohl intervenovat na Všeobecné zdravotní pojišťovně ohledně prodloužení termínu. Pokud by pojišťovna neustoupila, tak projedná na kraji, zda by bylo možné v součinnosti s krajskými Oblastními nemocnicemi Příbram a Benešov personálně tuto dobu přibližně jednoho měsíce překlenout," sdělil tehdy médiím místostarosta Hölzel.

„V tomto okamžiku ale není pomoc oblastních nemocnic nutná. Starostovi a společnosti Mediterra se podařilo VZP přesvědčit, aby termín přerušení činnosti interny posunula o další měsíc, tedy do 31. května 2017," řekl Deníku Kupka.

„Pokud se podaří oddělení personálně obsadit, tak by lůžka akutní interní péče byla v sedlčanské nemocnici obnovena k 1. červenci," sdělil Kupka s tím, že další setkání na kraji se uskuteční 23. května. Do té doby podle náměstka hejtmanky musí všechny zainteresované strany jasně vědět, zda se podaří interní oddělení otevřít. „Všichni víme, že to je nejlepší řešení. Současně musíme mít ale záložní variantu, pokud by se to nepodařilo – to znamená přistoupit k rozšíření ambulantní péče. Tady ale nejde o rozhodnutí, pro co zvednout ruku při hlasování. Klobouk dolů před starostou a senátorem Jiřím Burianem za to, co vše pro obnovení interního oddělení dělá. Ale ani kraji nejde vyčítat, že by mu bylo zabezpečení zdravotní péče na Sedlčansku lhostejné," dodal náměstek Martin Kupka.

Ilustrační foto.
Úsekové radary mají své příznivce i odpůrce

MARIE BŘEŇOVÁ