Jak se máte? Co se od léta změnilo?

Přišla jsem na jednu zajímavou věc. Myslela jsem si, že jsem erotické povídky začala psát ve svých dvaačtyřiceti. Ale pak jsem prohlížela krabice plné povídek, a zjistila jsem, že jsem je psala už ve dvaceti.

Jaké byly?
Nebyly tak znalé. Ale to by se dalo nyní, v mém zkušeném věku, několika větami opravit.

Kde jste pro ně brala inspiraci?
Ze svého života! (směje se)

Takže ne z doslechu?
Jsem z generace, která dospívala v šedesátých a sedmdesátých letech. Kam se na nás tvoje generace hrabe!

No dobře, ale za vás nebyl třeba AIDS.
Teoreticky byl, ale nám hrozila spíš kapavka.

Chystáte se vydat tyto znovu objevené erotické povídky?
Asi ano. Našla jsem dokonce i třicetistránkový erotický mini-román z roku 1971, který jsem teď, po čtyřiceti letech, četla jedním dechem, ale na konci jsem zjistila, že jsem ho buď nedopsala, nebo jsem poslední stránku někam zašantročila. Takže mi nezbývá, než prohlédnout dalších sedm krabic plných popsaných papírů, a pak bude možná i kniha.

Co nového od léta, kromě znovu objevených, erotických povídek?
Od září do konce října jsem denně zkoušela v Činoherním klubu. Potom jsem s panem režisérem Smočkem pracovala na úpravě textu, který bude zkoušet. Pro mě je pocta, pracovat s ním takhle intimně, a těší mě, že říká, že se mnou pracuje rád. Diktoval mi své úpravy do vytištěného textu, a já pak celou divadelní hru, i s jeho úpravami, přepisovala do počítače. A hned potom jsem přepisovala text pro pana režiséra Ondřeje Sokola, se kterým budu zkoušet po Novém roce. Kromě toho jsem měla spoustu besed a akcí, dojednaných v průběhu roku. A protože jsem tzv. chodníková zastupitelka, pomáhala jsem kolínským občanům vyřizovat jejich problémy – což ostatně dělám skoro každý den.

To máte docela nabitý rozvrh.
Do toho píšu fejetony pro dva nejčtenější magazíny, mám svůj blog a od října mám také svůj pořad na Českém rozhlasu Pardubice. Jmenuje se: Když vypráví nápověda. Čtu tam své povídky, předtím ale posluchačům povím, co konkrétního mě vedlo k tomu, že jsem je napsala. Tento pořad se vysílá každou středu po sedmnácté hodině, ale od neděle 5. ledna 2014, mě posluchači budou slyšet vždy v neděli v 15.30.

Původně jste chtěla další knihu vydat dětskou. Místo toho tu ale je další vydání, Když chce žena zhubnout. Proč ta změna?
Kvůli tomu všemu, co jsem ti teď řekla. Když jsem v září zjistila, že nebudu mít čas a klid, abych tuto dětskou knihu dopsala, navrhla jsem panu nakladateli, vydat podruhé, Když chce žena zhubnout, a moji první knihu pro děti, vydáme v březnu 2014. Bude o tom, co desetiletý Mikuláš prožil za jeden rok, a bude se jmenovat: Mikuš, Julie, Josef, Katka, Petr, Klárka, Karel, Irena, Rudolf, Marie, Alenka, Ladislav, David, Adélka…

Co vy a e-knihy? Dočkáme se vašich knih ve čtečkách?
Moje e-knihy byly dva roky na jednom portálu, ale pan distributor se vrhl na jiný džob, a protože o mě projevil zájem jiný distributor e-knih, kde to pro mě bude po všech stránkách lepší, přecházím tam.

Četla jste sama něco elektronicky?
Já ne, ale dcera Rita čtečku má, takže vím, o co jde. Je to úžasná věc, elegantní a hlavně malá věc, ve které si mohu na dovolenou vzít třeba tři tisíce knih!

Setkáváte se s jinými spisovateli, bavíte se o knihách?
Zrovna nedávno jsme natáčeli další díl pořadu Pochoutky, který půjde na Českém rozhlasu Region na Nový rok, v 10 hodin. Sešla jsem se s Halinou Pawlowskou, Ivankou Devátou a Slávkou Kopeckou. Povídaly jsme si o tom, jak píšeme, co píšeme, jestli jíme při psaní, co pijeme, jaké máme rituály a podobně. Bylo to milé a úsměvné. Patrik Rozehnal a Naďa Konvalinková, kteří pořad moderují, i moje tři kolegyně, ode mě dostaly právě tu moji poslední „holku", Když chce žena zhubnout. Na závěr od nás chtěli nějaké novoroční moudro. Tak jsem řekla tohle „mé": Očekávej ode všeho to nejhorší a nikdy nebudeš zklamán.

Není to trochu negativistické pojetí světa?
Ivanka Devátá, která seděla vedle mě, mi na konci pořadu řekla, že to, co jsem řekla já, bylo nejlepší. A pokračovala, cituji: „Mně lidi říkají, ty jsi furt plná optimismu, to není normální! No jo, jenomže já od všeho očekávám, že to blbě dopadne, a ono to pak dopadne líp a proto jsem furt plná optimismu!

Prozraďte našim čtenářům, o čem je kniha Když chce žena zhubnout.
Jsou to různorodé povídky ze života. A je tam i recept, který jsem vyzkoušela, a zhubla jsem před třemi lety o pět kilogramů! A co je důležité, těchto mých pět kilo navíc, se mi už nikdy nevrátilo!

Chystáte křest?
Moc na křty nejsem. Se svými čtenáři se setkávám stále – na besedách, píší mi dopisy a e-maily, zastavují mě na ulici, poznávají mě ve vlaku či na nádraží. Z časových důvodů budu rušit středeční tradiční setkání v knihkupectví ve Futuru. Naposledy se tam se čtenáři setkám druhou středu v lednu, od 16 do 17.

Máte nějakou alternativu, kde se se čtenáři můžete scházet?
Domluvila jsem se s ředitelem kolínského divadla a mým kamarádem, Lubošem Růžičkou, že budu dělat křty mých nových knih v divadelním klubu Scapino, který by měl být otevřený nejpozději v září 2014. Už se těším. K 1. lednu 1993 dostalo skoro sto zaměstnanců kolínského divadla výpovědi, a já se tam po víc jak dvaceti letech vrátím, jako spisovatelka, se třiceti knihami a jako nápověda v nejlepším pražském divadle, v Činoherním klubu, kde jsem už skoro dvacet let. To je hezká bilance při návratu, ne?