Na jarmarku se nemusí jen nakupovat, lidé si sem chodí popovídat nejen se známými a sousedy, ale i se samotnými prodejci. „Rádi lidem poradíme, jak si připravit něco dobrého na zub. Recepty si nenecháváme jen pro sebe,“ řekla Pavla Riegelová, kterou dnes lidé mohou na jarmarku poznat podle babiččiných koláčků. Jsou prý zaručeně čerstvé. Šikovná hospodyňka totiž vstává ještě před rozedněním, aby bylo pečivo na stánku ještě minimálně vlažné.

Stánek sdílí společně s kamarádkou Evou Třezalkou Polákovou z Příbrami, která kromě dobrých a užitečných rad nabízí své vlastnoruční bezlepkové a veganské pečivo a výrobky.

Dobříšský jarmark trvá už víc než rok a našel si spoustu oblíbenců, podobně jako v Příbrami, která se k Dobříši brzy připojila. Před časem se začalo proslýchat, že podobných trhů využívají k výdělku překupníci. Ti si ale v Dobříši neškrtnou. Radnice se všemi prodejci o jejich záměru komunikuje.

„Na jarmarku je umožněn prodej pouze prvovýrobcům, aby si lidé mohli zakoupit potraviny a řemeslné výrobky, které konkrétní prodejce vypěstoval či vyrobil. Jedná se tedy o kvalitní domácí produkty. Přidanou hodnotou je jejich regionální původ. Prodávají zde neanonymní prodejci z našeho okolí, proto je snadno kontrolovatelná kvalita a původ jejich produktů,“ upozornila Lenka Mašková z Městského úřadu Dobříš, který je pořadatelem jarmarků.

Tentokrátby na trh měla dorazit třicítka prodejců s bohatým sortimentem zboží. V nabídce bude spousta čerstvé domácí zeleniny, ovoce, žampiony, hlívy, sýry, mléko, tvaroh, vejce, sádlo, brambory, koláče, pečivo, sušenky, med a další dobroty nebo také výrobky řemeslné činnosti jako šperky nebo oblečení pro děti. Zkrátka nepřijdou ani zahradníci. Na jarmark opět zavítají prodejci se skalničkami a trvalkami. Děti se mohou potěšit s živou kozou.

Dobříšský jarmark se koná každou druhou sobotu v měsíci až do října.