Jaroslav Kubík, hlavní postava bohutínského masopustu, po šedesáti letech s rolí Kecala končí. Dokonce to vypadá, že už opravdu. Hlučnou a nepřehlédnutelnou postavu s vlastnoručně vyrobeným vozembouchem a přívalem slov totiž opouští už dvacet let. Letos ale možná k rozhodnutí přispěla čísla; bohutínští hasiči oslaví 130. výročí od založení sboru, masopust v obci trvá 90 let, roli Kecala si osmdesátiletý Jaroslav Kubík užívá 60 let. Více už prozradí následující rozhovor.

Loni jste sliboval k letošním 90 letům bohutínského masopustu nějaké překvapení…
Překvapení bude, že v průvodu budeme mít kuriozitu v podobě velbloudů. Sice to k masopustu nepatří, ale je to kuriozita.

Letos jste vyrazili do hornického muzea s Drdovou pohádkou Dařbuján a Pandrhola?
Ano, odráží se v něm to, co se událo během roku. My jsme taková výjezdní skupina, která do muzea a do centra Příbrami vyjíždí s ochutnávkou toho, co se potom děje v Bohutíně. Tam se na výjezdní skupinu nabalí další aktéři. Na návsi to bude od 16 hodin, budou tam alegorické vozy a Dařbuján s Pandrholou. Bude to tentokrát ve větším pojetí.

Kecala děláte 60 let a říkáte, že s ním letos opravdu končíte. Opravdu?
Jak vidíte, svého nástupce mám. Funkci oficiálně předávám jak při představení v Příbrami a ve Vysokém Chlumci, tak i v úterý v Bohutíně. Ne, že bych na masopust nechodil, ale nebudu už dělat Kecala.

Kdo vás nahradí, nebo spíš už zdatně střídá?
Je to Roman Kupka, muzikant. Akorát má problém, že když hraje, tak zas nemůže kecat, a obráceně. Letos ty scénky už řídí on, já dělám průvody a zakončení. Ještě vydržím na oslavu 130. výročí hasičů u nás v Bohutíně, která bude v červenci. Držíme to tři dny. To jedna akce navazuje na druhou a toho dění je hodně.

Když jste skončil s dlouholetou rolí, nehodláte začít odpočívat?
Dokud mě nohy ponesou a huba bude mluvit, budu pro hasiče pracovat. Bude mi potěšením.

Slavný bohutínský masopustBohutínští hasiči svojí činností přispívají i k převážným společenským událostem v obci. K té nejznámější a historicky nejdelší náleží pořádání masopustního úterý. V letošním roce se v Bohutíně bude konat již 90., přičemž historicky první masopust pořádali hasiči v roce 1921, když si chtěli postupně našetřit finanční prostředky pro koupi motorové stříkačky. Tradice byla přerušena pouze válečnými roky a dnes k Bohutínu masopust neodmyslitelně patří. Kromě pravidelných obchůzek jak v Příbrami, tak po celé bohutínské obci a odpoledního reje před hasičskou zbrojnicí se mohou lidé s masopustem z Bohutína setkat od roku 1998 ve Skanzenu lidových staveb v Kouřimi, od roku 2002 v Hornickém muzeu na Březových Horách a ve Vysokém Chlumci a již třetím rokem vyjedou Bohutínští do Nového Boru. Masopust z Bohutína ocenilo i Ministerstvo kultury ČR, neboť v roce 2009 získali Bohutínští 1. místo v soutěži Má vlast v srdci Evropy v kategorii udržování lidových tradic. V letošním roce se masopust koná v Bohutíně 9. února.