Snad kvůli loučení se zimou se v sobotu také někteří výletníci nenechali zastrašit kalamitním stavem a vyrazili po sněhem zasypaných silnicích za zábavou. Přes varování, že kdo nemusí, ať za volant nesedá, jsme se i my vydali s kamarády nad Čenkov do brdských lesů. Vzali jsme zobání pro ptáčky. A samozřejmě špekáčky.
Kromě nehody na příbramské Evropské ulici, kde nešťastní pasažéři tahali auto z příkopu, jsme za celou cestu nepotkali jiný karambol.

Výšlap do vrchu po dlouhém zimním lenošení se sice neobešel bez zastávky k nutnému popadnutí dechu, navíc s nebezpečně fialovým zabarvením v obličeji, ale příchod k jedné z trempských osad byl o to příjemnější. Oheň už od předchozího večera udržovali čtyři trempíci. Kupodivu se nás nebáli a přizvali ufuněné výletníky s vysunutými nožíky k rozřezání uzenin, k občerstvení.

Šustot papírových sáčků při nedočkavém lovení buřtů v batozích přehlušil i hukot padajících lavin ze stromů. Celí promáčení jsme vychutnali první letošní karcinogenní dobrotu a s chutí do sebe natáhli známou a oblíbenou vůni kouře, která v oblečení jistě vydrží až do první jarní tůry. Ta už na sebe zřejmě nenechá dlouho čekat. Meteorologové nás připravují na teploty, které už přes den budou držet nad nulou.

Dospělí odhrnovali, děti řádily

Daník dodržuje pitný režim…

ZÁPLAVA SNĚHU nejvíc potěšila hlavně malé caparty. Zatím co silničáři a dospělí na vesnicích měli plné ruce práce s odhrabováním sněhu, děti řádily v bílé nadílce jako o život. „Museli jsme oprášit lyžařskou výstroj a vyrazit na kopec, kde jsme trénovali až do naprostého vyčerpání. Nezbytnou součástí dobrého tréninku je také dodržování pitného režimu. A proto přišlo na řadu i olizování pěkně macatých rampouchů," říká Dagmar Čerňanská z Bukové u Příbramě. Na ledové zmrzlině si pochutnává na snímku její syn Daník.