Pavel Křížek z Ochrany fauny ČR řekl, že tohle již nechtějí nechat jen tak. Spolu s kriminalisty jdou tvrdě po traviči, který je zvláště nebezpečný i pro lidi.

„Jsem vytočený do běla, trávení je ze zákona zakázané, přitom návnady s jedem traviči běžně vynášejí volně do přírody, aby trávili lišky, ale stačí, aby se jí třeba dítě dotklo a nemá šanci. Přes póry se jed dostane do krve," řekl šéf Ochrany fauny Pavel Křížek a neskrýval velké rozčilení. Případů otravy tímto zvlášť nebezpečným jedem je už prý příliš a řadu otrav evidují ochranáři i z Příbramska. Je jich už několik jen z našeho regionu. Přitom pokládání otrávených návnad je u nás už více než padesát let zakázané, přesto se stává běžnou záležitostí v boji proti takzvané škodné.

„I pro člověka je insekticid furadan, jehož účinnou látkou je karbofuran, velmi nebezpečný. Jen při dotyku se jed dostane do krve člověka. Chceme pro školy a školky připravit přednášky, aby děti věděly, jak se zachovat, když otrávenou návnadu nebo zvíře venku najdou. V žádném případě totiž ani na jedno nesmějí sahat," varuje Křížek.

Jak je jed nebezpečný, dokazují mnohé konkrétní případy otrav. „Znám případ ryby napuštěné jedem. Když na tuto otrávenou návnadu přilétla straka, tak okamžitě uhynula. Pak se do mrtvé straky pustila káně a také zemřela. Pták umírá okamžitě na místě, pes je schopný ujít maximálně metr," dokládá Pavel Křížek závažnost použití tohoto jedu.

Ročně v republice uhyne na otravu až 10 orlů mořských. Často to odnesou i domácí mazlíčci. Karbofuran zabíjel také na Benešovsku, kde zemřel francouzský buldoček. Podle jeho chovatele pes nic nepozřel, jen nejspíše olízl trávu. V roce 2005 jen olízl na louce za Tuchyní u Netvořic také na Benešovsku jezevčík svého mrtvého kocouřího kamaráda a nebylo mu pomoci. Jed zabíjel v roce 2009 také u Olbramovic. Tentokrát to odnesl orel skalní. O dva roky později pak další orel, samice vzácného orla mořského, zahynula po té, co si urvala sousto z mršiny položené na poli u Záhoří nedaleko Miličína.

Otrávená straka.

Otrávená káňata.

Otrávení ptáci na Příbramsku.