Pane Vařeko, v roli starosty jste víc než rok. Byla to pro vás dlouhá doba v nové roli? Jak dlouho trvalo, než jste si zvykl na odlišný pracovní režim? Co vás za tu dobu překvapilo, zarmoutilo a potěšilo v roli starosty?
Rok a půl je dlouhá doba, ale uteklo to rychle. Zřejmě proto, že každý den se bylo co nového učit. Potěšila mne spousta věcí a opravdu zarmoutila jediná. Stále si nemohu zvyknout na to, že opozice má sloužit jenom k soustavnému boření, ničení a vytváření "blbé nálady".

Před volbami veřejnost toužila po změně a těšila se na nové pojetí vedení města. Vnímáte z ohlasů veřejnosti spokojenost nebo rozmrzelost ohledně vykonané práce radnice?
Díky tomu, o čem jsem hovořil, se společnost zbytečně zpolarizovala a vytvořily se dva tábory. Radniční a protiradniční. Bude ještě zapotřebí nějaký čas, než většině lidí dojde, že to, co někteří zastupitelé na TV Fonka a na zastupitelstvu předvádí, je jenom estráda.

Co vám osobně dalo za poslední rok pořádně zabrat?
Obětoval jsem práci většinu večerů a víkendů, což dlouhodobě není udržitelné. Hodlám do budoucna lépe oddělovat svůj pracovní a osobní čas.

Proslýchá se, že chcete starostování co nejdříve zanechat ze zdravotních i osobních důvodů. Je to pravda?
Myslím, že vydržím déle než do švestek.

Je těžké udržet rozdíl mezi vedením firmy a vedením města? V čem podle vás tkví zásadní rozdíl a je to pro vás vůbec rozdíl? Vést úřad jako firmu je jakýmsi poznávacím znakem hnutí ANO, podle vzoru jeho zakladatele. Jak byste reagoval na námitku typu: Vedete město jako firmu…?
Za největší rozdíl považuji to, že ředitele firmy nikdo nemůže nutit k tomu, k čemu je nucen starosta, tj. aby utrácel svůj drahocenný čas s lidmi, kteří firmě, ani jemu, nemohou a nechtějí nic dát. Nicméně, bylo by chybou lpět na tom, že město je nutné řídit důsledně jako firmu, ale ještě větší chybou bylo, že předchozí vedení ji z pohledu dlouhodobého ekonomicky neřídilo vůbec. Žádný ředitel firmy by si nedovolil nemyslet na budoucí zdroje.

Když si na internetu zadám jméno Jindřich Vařeka, vyskočí řádka nelichotivých článků, které zrovna nevypovídají o vašem poklidném podnikatelském životě. Je podle vás, pane Vařeko, v životě na prvním místě dravost nebo slušnost?
Spojka „nebo" ve smyslu vylučovacím není v tomto případě namístě, protože podnikatel by měl být dravý „a" slušný. Možná vás to překvapí, ale já nevím o jediném člověku, který by měl důvod říci, že jsem vůči němu v podnikání postupoval neeticky. Ano, jsem akcionářem firmy, která se cítí být poškozena a podala proto několik žalob. Toť vše.

Musel jste se při nástupu do funkce starosty rozloučit s některými důležitými zálibami?
Bohužel ano, moc rád jsem fotografoval a ještě raději jsem psal. Odešel jsem od rozdělané práce. Na stranu druhou, mám se k čemu vrátit a na co se těšit. Předtím však dokončím, co jsem započal.