Za tři roky má být modernizováno 33 houfnic umístěných na podvozku nákladního automobilu Tatra 815, které jsou ve výzbroji právě 13. dělostřeleckého pluku Jince.

Ilustrační foto.
Burkiny? Budí emoce i na Příbramsku!

A jak bude houfnice vypadat po modernizaci? Součástí modernizace je například zvýšení balistické ochrany kabiny, navigační zařízení, poloautomatický systém řazení, balistické počítače, topení, klimatizace a granátomety. Mimo jiné se tak zvýší bezpečnost osádky, dostřel munice a zrychlí se plnění palebných úkolů. Na základě kvalifikovaného odborného posouzení a marketingového průzkumu, v rámci kterého byly osloveny domácí společnosti, bude veřejná zakázka zadána společnosti Tatra Trucks. Tato společnost vyrábí podvozkové části samotných děl a je jediná na českém trhu, která je schopna provést modernizaci v požadované kvalitě, a to podle potřeb Armády ČR. Předpokládaná hodnota zakázky je 1,3 miliardy korun bez DPH, přičemž konečnou výši posoudí znalec pro stanovení ceny v místě a čase obvyklé.

„Modernizace zajistí armádě kvalitní dělostřeleckou techniku odpovídající standardům NATO, navíc s několikanásobně nižšími náklady oproti pořízení nových systémů,“ uvedl ministr obrany Martin Stropnický. Armáda tak bude moci dále využívat stávající munici a technické a logistické zázemí, které již existuje pro původní houfnice Dana, včetně opravárenských kapacit na území České republiky.

Highjump
Osmnáctý ročník Desperados Highjump představí vyšší skoky i hudební hvězdy

Modernizace bude postupně ve třech etapách, poslední houfnici česká armáda získá do konce listopadu 2020.