Jakou funkci zastává v našem těla štítná žláza?
Štítná žláza je jedna ze žláz s vnitřní sekrecí, což znamená, že produkuje hormony přímo do krve, kde dále působí. Hormony štítné žlázy mají především účinek metabolický – regulují spotřebu energie ve všech orgánech lidského těla, zasahují do metabolismu vápníku. Hormony štítné žlázy jsou naprosto nezbytné pro správný vývoj plodu (zejména mozku) a i pro následný vývoj po narození. Hormony štítné žlázy se vytváří z jódu, který žláza shromažďuje. Samotná produkce hormonů štítné žlázy je regulována další žlázou s vnitřní sekrecí, a to hypofýzou, nacházející se v mozku. Poruchy funkce štítné žlázy mohou být tedy způsobeny jak v samotné štítné žláze, tak i v hypofýze, což je ale daleko méně časté.

Co je to zvýšená funkce štítné žlázy a z jakých důvodů k ní nejčastěji dochází?
Zvýšená funkce štítné žlázy (hypertyreóza) je stav charakteristický zvýšenou produkcí hormonů štítné žlázy a současně zvýšenou reakcí ostatních tkání na tyto hormony. Příčina může být různá – ať již postižení samotné štítné žlázy nebo postižení hypofýzy, výsledný projev je ale stejný. Nejčastější příčina je autoimunitní onemocnění, při kterém dochází v těle k tvorbě protilátek, které stimulují žlázu k nadměrné produkci hormonů. Vznik autoimunit není zcela jasný, ale jsou k nim obecně náchylnější ženy. Další příčinou může být nádor štítné žlázy, který produkuje velké množství hormonů. Daleko vzácnějšími příčinami hypotyreózy jsou onemocnění hypofýzy, zde se jedná nejčastěji o nádory.

Jaké jsou příznaky tohoto onemocnění a můžeme tuto nemoc sami odhalit?
Mezi nejčastější projevy hypertyreózy patří hubnutí, zvýšení tepové frekvence až rozvoj arytmií srdečních (vnímání bušení na srdci), nervozita, třes, neklid, poruchy spánku, únava, rychlé zadýchání se při námaze, zvýšené pocení, průjmy, nesnášení tepla, vystouplé oči z důlků (exoftalmus), poruchy menstruace. Dále se může projevovat rozvojem strumy – zvětšení štítné žlázy, které je hmatné a v pokročilých případech i viditelné.

V případě, že se nás tyto příznaky týkají, jakého lékaře máme vyhledat?
Na prvním místě bych jistě volila praktického lékaře. Někdy k odhalení nemoci dojde i v ordinaci kardiologa či očního lékaře – viz výše zmíněné projevy. Onemocnění je odhaleno z rozboru krve, dále by měl následovat ultrazvuk štítné žlázy. Péče o pacienty s touto chorobou pak patří do rukou endokrinologa.

Jak se následně léčí?
Léčba závisí na příčině onemocnění. Pokud se jedná o nádor štítné žlázy či hypofýzy, je léčba chirurgická (odstranění celé štítné žlázy nebo odstranění hypofýzy) a následná substituce hormonů štítné žlázy v podobě tablet, které se pravidelně denně nalačno užívají (v případě odstranění hypofýzy je nutná i substituce ostatních hormonů žláz s vnitřní sekrecí – nadledvin apod.). Pokud se jedná o autoimunitní příčinu, poté je na místě léčba tyreostatiky, tedy léky snižující tvorbu hormonů štítné žlázy. Na začátku léčby je někdy nutné podávat i léky zpomalující tepovou frekvenci. Pokud léčba užíváním tyreostatik není úspěšná, přichází na řadu léčba radiojódem nebo chirurgické odstranění štítné žlázy a následná substituce hormonů štítné žlázy, jak již bylo zmíněno výše.

Vznikají nějaká rizika, pokud se s touto chorobou neléčíme?
Neléčená hypotyreóza vede k vystupňování výše zmíněných příznaků, které mohou vést až k rozvoji život ohrožujícího stavu – tyreotoxická krize. Zvýšená srdeční frekvence u neléčné hypertyreózy může vést až k srdečnímu selhání.

Můžeme my sami přispět k tomu, aby se nám toto onemocnění vyhnulo?
Obecně prevence tyreopatií (onemocnění štítné žlázy) je dostatek jodu v potravě, jiná specifická preventivní opatření mi nejsou známa.

Dagmar Čerňanská