Pouť z Čech do Santiaga de Compostelo měří 3000 kilometrů a prochází přes šest zemí. Dorazit až do cíle vyžadovalo od příbramského cestovatele 115 denních pochodů a nemnoho odpočinkových dní. Celkem byl na cestě čtyři měsíce a jeden den. „Někdy v osmnácti jsem viděl dokument o pouti do Santiaga a od té doby jsem o tom uvažoval. Původně jsem ale chtěl jít tak jako většina poutníků ze St. Jean, což je asi 800 kilometrů. Můj strýc mi ale řekl, že pravý poutník chodí z domova a to pro mě byla výzva,“ vzpomíná na své loňské rozhodnutí jít pěšky už z Čech Jindra. 

Vizualizace přestupního terminálu v Sedlčanech.
Sedlčany si vezmou úvěr na modernizaci autobusového nádraží


Před cestou měl zkušenosti jen menším putováním například po Skotsku. Z dnešního pohledu se na cestu vydal téměř bez zkušeností a plánu. „Výbava vážila bez jídla i vody 13 kilo a dneska už vím, že jsem toho nesl asi tak dvakrát víc, než bylo potřeba. Do cíle jsem došel s váhou asi šest kilogramů a to včetně počítače. Navíc, když vyrazíte bez plánu, nejste ve stresu, že jste ve skluzu,“ říká s úsměvem mladý cestovatel. Na celou pouť vyrazil pouze v jedněch botách, které ale do cíle nevydržely a tak musel dojít v náhradních sandálech. Podle jeho slov byla totiž největší chyba, že své boty nechal na cestě opravit. Kromě dobrých bot se takovému poutníkovi hodí především špunty do uší, protože prý v každé ubytovně se najde někdo, kdo chrápe. 

Nejstarším sedlčanským tenistou je téměř 82letý Zbyněk Jetel.
Překročil osmdesátku, na kurtech bývá od jara do podzimu


Samozřejmě na své pouti zažil mnoho zajímavých příhod. Zvlášť vzpomíná na ty zažité v Německu. V jedné vesnici hledal penzion na přespání a tak ho jedna Němka zavezla k tomu nejlevnějšímu, který tam byl, ale měl plně obsazeno. Nabídla mu proto přespání u známých. „Ti ale měli podmínku, že s nimi musím strávit večer v uprchlickém centru, kde zajišťovali večerní program. To byla zajímavá zkušenost. Často jsem také s Němci chodil na fotbal, byl jsem pomalovaný německou vlajkou a fandil Němcům, když nehráli s našima, tak mi to nevadilo,“ popisuje své zážitky Smítka.


V současné době mladý poutník pořádá přednášky o své cestě do španělského Santiaga de Compostelo, a pokud se mu podaří sehnat dostatek finančních prostředků, tak by se rád vydal do Jižní Ameriky.