Kauzou příbramského archivu, který postihly problémy se statikou, se bude zabývat policie. Oblastní archiv podal trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli obecnému ohrožení, řekl ředitel Daniel Doležal. Problémy s technickým stavem budovy z roku 1997 se začaly projevovat letos. Archiv nechal provést stavebně statický průzkum, z nějž vyplynulo, že základová deska není dlouhodobě schopna nést tak velkou zátěž. Polovina dokumentů proto musela být odstěhována. Řešením měla být rozsáhlá oprava, od které se ale nakonec upustilo.

„Bylo podáno trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli obecnému ohrožení," uvedl Doležal. Podnět na policii v Příbrami podle něj podal oblastní archiv jako instituce. Autor architektonického řešení Karel Cvrček už dříve řekl, že chyba mohla vzniknout na více stranách a mohla být i přetížena konstrukce.

Archiv musel převézt do náhradních prostor zhruba dva a půl kilometru dokumentů a dočasně uzavřít badatelnu či omezit plnění rešeršních požadavků. Badatelna je od 1. prosince opět otevřená a pohyb po budově je po jejím odlehčení bezpečný. Vzhledem k tomu, že polovina fondů je ve skladu mimo Příbram, může se lhůta pro přípravu archiválií ke studiu protáhnout až na tři týdny.

Vedení archivu prověřuje možnost výstavby náhradní budovy na sousedním pozemku, nechalo si k tomu zpracovat průzkum. Podle jeho výsledku rozhodne o dalším postupu. „Pokud tam bude možné stavět za nějaké rozumné peníze, tak bychom tak učinili. Pokud to z nějakého důvodu nepůjde, budeme úplně na začátku," dodal Doležal.