VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vítězslava Klimtová: Už nikdy nevstoupím do kuchyně

Pičín – Strašidla, víly, skřítkové, draci, zkrátka pohádkové bytosti zná snad ze všech nejlépe spisovatelka a ilustrátorka Vítězslava Klimtová, která je autorkou mnoha knih, obrazů, plastik a soch nejen na toto téma.

12.6.2011
SDÍLEJ:

Vítězslava Klimtová jako čarodějka Vítěnka při jednom z mnoha představení pro děti .Foto: Robert Nusl

Vítězslava Klimtová žije ve Španělsku, ovšem spoustu času tráví v malé obci Pičín u Příbrami. Zde se jí podařilo vytvořit ráj všech dětí – Pohádkovou zemi.

Vítězslava se netají tím, že v kuchyni se moc dobře necítí, přesto poskytla Deníku odpovědi na otázky z oblasti gastronomie.

Uvedla jste, že v kuchyni nejste doma. Může uvést, co považujete z jídel za svůj největší úspěch?

Rozhodně to jsou tvarohové buchty. Ty považuji za svůj největší úspěch vůbec, ale i za nejkrásnější dílo. Upozorňuji, že to myslím smrtelně vážně.

Kdy jste zjistila, že budete mít v kuchyni potíže?

Když jsem se vdávala do venkovské rodiny, byla jsem už autorkou několika knížek. Jako každá zdejší nevěsta jsem musela napéci svatební koláčky. Nikdy jsem to nedělala, ale byla jsem poučena, že kupovat svatební koláče je neslušné. A tak jsem přivezla desetikilovou krabici vlastnoručně uhňácaných koláčků s tvarohem, mákem, ořechy, jablečnými a hruškovými povidly, jak mi bylo přikázáno, do domácnosti mé nastavájící tchýně.

Takže to bylo ještě před svatbou. Lidé z vesnic jsou na takové tradiční věci citliví. Jak tchýně reagovala?

Ta spráskla ruce, pak vybrala ty nejšišatější, položila je na podnos a roznášela po sousedech, jak bylo zvykem, a při tom bědovala: „Takoví pazgřivci!“ To znamená ve zdejším středočeském dialektu mrzáčci. Celá vesnice mou budoucí tchýni litovala, jakou to dostane nemožnou nevěstu. Můj domorodý ženich, který je jinak inženýr a ovládá tři jazyky, byl považován za šílence, že si chce vzít takovou nešikovnou ženskou. Přitom vesnice byla přecpaná dívkami vycepovanými, co se domácích prací týče, k dokonalosti. A tak jsem do vesnice a do manželství vstoupila ponížená a vysmívaná.

Dokázala byste nějak vysvětlit, proč se vám v kuchyni nedaří?

Mnoho let jsem o problému kulatých svatebních koláčů přemýšlela, a podařilo se mi vytvořit určitou teorii. Když jsem vše a ze všech stran probrala, došla jsem k názoru, že neumím péci koláče, protože moje maminka vyrostla jako sirotek. Protože tak neměla maminku, nebyl nikdo, od koho by odkoukala různé hospodyňské gryfy a fígle, zkušenosti a rutinu. Proto to nemohla naučit ani mě. Za to ale umím jakékoliv jídlo krásně nakreslit.

Takže jak je to vlastně momentálně s vaším vařením?

Nouze mě naučila připravit polévky, omáčky, jednodušší pečeně , řízky, omelety, lívance, bramborovou kaši. Když nebylo zbytí, naučila jsem se i vykuchat drůbež nebo rybu. Ale nikdy se to nestalo mým koníčkem.

Je nějaká příprava jídla, která je vaší noční můrou?

Ano, jednu věc jsem se nenaučila po celý život. Knedlík je úskalím, na kterém všechny mé snahy ztroskotaly. Buď mi vycházely obrovské nafouklé bubřiny, které se na vzduchu rozplizly, nebo trudovité, zamračené tenisové míčky, které vypadaly, jako že už se s nimi nějakou tu sezónu hraje. A že by se s nimi dal umlátit eventuální lupič.

Myslím, že si to všichni dokážeme představit. A co pečení? Jak jste na tom v této oblasti?

Příroda mne obdařila něčím tak nepraktickým, jako je malování a psaní, takže i porozumění s troubou je mi odepřeno. Někdy mám podezření, že to způsobuje její zákeřná povaha. Uvažuji, že o ní napíšu román.

Co myslíte tou zákeřnou povahou trouby?

Na první pohled vypadá jako každá jiná, ale její jednání je nevypočitatelné. Uvedu příklad. Rozhodnu se, že upeču bábovku. Dám si s tím nesmírnou práci. Utřu žloutky s cukrem a máslem, bílky ušlehám do tak tuhého sněhu, že by se dal použít do základů Národního divadla, přidám přiměřeně mouky a prášek do pečiva, přesně podle receptu, vymažu a vysypu litinovou formu, naliju těsto žluté jak sluníčko, strčím do trouby a otočím se. Po chvíli se z trouby místo vůně začne šířit podivný zápach. Když otevřu troubu, zjistím, že bábovka překypěla, těsto spálené do černa ucpalo plynové hořáky a ve formě zbyl jako sklo tvrdý skelet, pevně připečený k litinovému obalu. Pravidelně v tu chvíli se vynoří někdo z rodiny, aby mne přistihl, jak pohřbívám to, co mělo být bábovkou, do koše na odpadky.

Ale nevzdáváte se.

Jistě, že ne. Pak delší čas nepeču a snažím se získat duševní rovnováhu. Když se mi to podaří, vzepnu se k novému výkonu. Příští bábovka nepřekypí, ale musím ji z formy vykrajovat lžící, a na podnose připomíná tvarem i konzistencí tři dny mrtvou chobotnici. A to máte jenom bábovku …

Jak vás tak poslouchám, chtělo by to asi nějaký zlepšováček.

Dá se říci, že jsem jeden takový vymyslela. Snažím se, pokud je to možné, připravit si nějaké ty polotovary na oběd už v ranním frmolu. To znamená, že loupu brambory na kaši a klepu maso na řízky nebo strkám kuře do elektrické pánve už ráno před osmou. Ušetřím tím nějaký čas v dopoledním klidu, takže mažu chleby na svačinu, připravuji snídani, vařím čaj a kávu, a přitom ještě chystám věci k obědu. Strašně si přeju mít čtyři ruce. Když zapadnou dveře za posledním, už se vaří brambory i hovězí žebro na polévku. Než se to uvaří do měkka, odskočím si na pět minut do ateliéru, abych si načrtla alespoň tužkou to, co potřebuji ten den nakreslit pro mou novou kuchařku (tím myslím knihu). Ještě zkusím, jak to bude vypadat barevně. Jde mi to nádherně. Konečně je obrázek hotov. Položím štětec, blaženě se protáhnu, otevřu dveře ateliéru a ztuhnu. Domem se valí mraky černého kouře a nesnesitelný puch. V kuchyni je tak husté ovzduší, že ani nejdou otevřít dveře. Pokud zneužité hrnce rovnou nevyhodím, jejich vyčištění mě stojí tolik času, že bych za tu dobu uvařila tři obědy o pěti chodech.

Co ostatní členové rodiny? Jak k tomu přistupují oni?

Jeden z mých synů je velice praktický. Přijde domů, začichá, zvedne telefon a zeptá se některého ze svých kamarádů, jestli pekli. Obvykle najde skutečně domácnost, kde se ten den něco peklo a odstěhuje se tam na několik hodin. Má hodně kamarádů a je u jejich maminek oblíbený pro svůj nekomplikovaný přístup k jídlu. Překousnu obvykle to pokoření a pokusím se pro zbytek rodiny něco ukmochtit k večeři.

Je nějaká potravina, kterou si s sebou vozíte do Španělska?

Ano, vždy když se vracím z Čech, vezu tak pět kilo hrubé mouky a tak deset kilo kyselého zelí, které tam vůbec není.

Máte nějaký sen v oblasti gastronomie?

Mám jeden takový krásný sen. Že se jednoho dne objeví za dveřmi některý můj syn s docela jinou dívkou, než které se u nás vyskytují v současné době. Bude jí určitě vidět alespoň část obličeje a nikoliv jen hříva neukázněných vlasů, ze kterých uprostřed visí dýmající cigareta. Nikdo ji nebude podpírat a udrží se na nohou vlastními silami. Nepřijde ve tři ráno, ale ve tři odpoledne. Bude kompletně oblečená a obutá. A můj syn mi oznámí, že se bude ženit. Nařídím nevěstě upéct svatební koláče. Až je přinese, ty nejméně šišaté a nejméně připálené, ozdobně je rozložím na podnos a obejdu všechny sousedy, abych se pochlubila, jakou to mám šikovnou nevěstu. Ať budou šišaté nebo ne, budou to ty nejkrásnější a nejvoňavější koláče na světě. A pak, pak už nikdy nevstoupím do kuchyně.

Recept na obalované kuřecí řízečky podle Vítězslavy Klimtové

Vezmete kuřecí malé řízečky nakrájené napříč. Nedají se do mouky, ale rovnou do vajíčka. Potom se obalí ve strouhance smíchané se sezamovým semínkem. Řízečky se ale nepečou na pánvi na oleji, nýbrž v troubě nebo v remosce a podle Vítězslavy je to moc dobré. Vůbec prý neztvrdnou. K tomu jako oblohu doporučuje okurky nebo kyselé zelí. A jako přílohu hranolky nebo brambor.

VÝZVA ČTENÁŘŮM

Plánuji vydat kuchařku, která se bude jmenovat Děti vaří svým skřítkům. Už ji mám ilustrovanou. Chtěla bych tímto vyzvat čtenáře Deníku, aby mi pomohli s knihou a zaslali do redakce Příbramského deníku na adresu robert.nusl@denik.cz recepty, které bych mohla uveřejnit ve své připravované knize. Nesmí být moc složité, aby se děti nepopálily a tak. Mohou to být recepty na různé čaje, moučníky, kaše, koláčky, houbová jídla a podobně. Vhledem k tomu, že skřítkové maso nejedí, masité recepty neposílejte. Ale kromě masa cokoliv. Když zašlete své jméno, rovněž je v knize uveřejním.
Vítězslava Klimtová

Autor: Robert Nusl

12.6.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Provozní zámečníci, údržbáři 20 000 Kč Provozní zámečníci, údržbáři Údržbáři strojních zařízení. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Pozice: údržbáři strojních zařízení, Požadujeme manuální zručnost, důslednost, flexibilitu, svářečský průkaz výhodou., Zaměstnanecké výhody: náborový příspěvek, stravenky, bezúr. půjčka, Nástup možný ihned na dobu určitou na 1 rok (možnost prodloužení). Mzda: 20 000,- Kč, Kontakt: Gross, tel.: 777 774 280 (6:00 - 14:00 hod.), e-mail: udrzba01-2@cvp-galvanika.cz, i osobně, Místo výkonu práce: CVP GALVANIKA s.r.o., K Podlesí č.p. 550, Příbram VI-Březové Hory. Pracoviště: Cvp galvanika s.r.o., K Podlesí, č.p. 550, 261 01 Příbram 1. Informace: Gross, +420 777 774 280. Řemeslné práce - Řemeslné práce Svářeč 25 000 Kč Svářeči Svářeči CO2. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pozice: svářeči CO2, Atraktivní mzdové ohodnocení., Vaší každodenní náplní práce bude:, - Svařovat dle správného postupu svařování a na základě technické výkresové dokumentace, - Upravovat svařenec před samotným svářením a dočišťovat povrch svarů, - Svařovat kovové díly el. obloukem v ochranné atmosféře(CO2), popřípadě obalenou elektrodou, - Zodpovídat za rozměry svařence, které jsou udány ve výrobní dokumentaci, - Udržovat a kontrolovat svěřené technické nástroje, Na tuto pozici budete potřebovat:, - Platný svářečský průkaz na CO2 a alespoň 2 roky praxe na obdobné pozici, - Znalost čtení a orientace v technické dokumentaci je důležitá pro správné pochopení zadané práce, - Vaší předností by měla být samostatnost, zručnost a orientace na detail, Co Vám naše společnost nabízí?, - Atraktivní mzdové ohodnocení a věrnostní odměny, - Motivující měsíční finanční bonus a placené přesčasy, - Týden dovolené navíc (5 týdnů dovolené), - Závodní stravování přímo v areálu společnosti, - Dostupnost MHD, hlídané parkoviště v areálu společnosti, - Výhodný mobilní tarif nejen pro Vás, ale také pro vaše rodinné příslušníky, - Možnost zajistit si kartu Multisport s příspěvkem zaměstnavatele, - Finanční příspěvky na penzijní/životní připojištění, sportovní či kulturní aktivity, firemní akce, večírky a další zajímavé benefity, V případě zájmu o volnou pracovní pozici nám zašlete Váš strukturovaný životopis. Pečlivě čteme každý zaslaný životopis a všem odpovídáme., Zasláním životopisu souhlasíte se zpracováním svých osobních údajů pro účel výběrového řízení na pracovní pozici, o kterou se ucházíte a pouze po dobu trvání výběrového řízení., Zaměstnanecké výhody:, Týden dovolené navíc, příspěvek na stravování, sportovní či kulturní aktivity a další benefity, Nástup od 1.11.2018. Mzda: od 25 000,- Kč, Kontakt: Michaela Karlová Bc., tel.: 318 479 212 od 9:00 do 15:00 hod., e-mail: prace@wheelabratorgroup.com, Místo výkonu práce:Wheelabrator Czech s.r.o., Za Balonkou č.p. 269, Příbram I. Pracoviště: Wheelabrator czech s.r.o., Za Balonkou, č.p. 269, 261 01 Příbram 1. Informace: Karlová Michaela, +420 318 479 212. Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič nákladního automobilu 27 000 Kč Řidiči nákladních automobilů (kromě tahačů) Řidiči pro rozvoz zboží v ČR. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 27000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pozice: řidiči pro rozvoz zboží v ČR, Požadujeme ŘP sk. C, kartu řidiče, profesní průkaz, psychotest, zodpovědnost, důslednost, časovou flexibilitu, výpis z rejstříku trestu., Zaměstnanecké výhody: benefity, věrnostní poukázky, firemní akce, služební telefon, Nástup možný ihned na dobu neurčitou. Mzda: 27 000,- Kč, Kontakt: Dvořáková M., tel.: 731 629 952, e-mail: doprava@pogrr.cz, Místo výkonu práce: P O G R R s.r.o., Dělostřelecká 296, 26101 Příbram 1. Pracoviště: P o g r r s.r.o., Dělostřelecká, č.p. 296, 261 01 Příbram 1. Informace: M. Dvořáková, +420 731 629 952. Stavebnictví - Stavebnictví Stavební a provozní elektrikáři 25 000 Kč Stavební a provozní elektrikáři Elektrikáři. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 25000 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pozice: elektrikáři, Vyhláška 50., Požadujeme ŘP sk. B, znalost práce na PC, dobrou orientaci v technické dokumentaci., Zaměstnanecké výhody: stravenky, 13. a 14. plat, věrnostní příplatek, Nástup: od 1.10.2018 na dobu určitou na 1 rok(možnost prodloužení). Mzda: 25 000,- až 30 000,- Kč, Kontakt: Anlaufová Dana Ing., e-mail: prace@rox.cz, Místo výkonu práce: R O X spol. s r.o., Ke Skalám č.p. 192, Příbram V-Zdaboř. Pracoviště: R o x spol. s r.o., Ke Skalám, č.p. 192, 261 01 Příbram 1. Informace: Dana Anlaufová, +420 318 627 650.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Zápas 7. kola Divize A 2018/2019 Mariánské Lázně - Tatran Sedlčany 2:1 (1:0).
19

Sedlčany se trápily v koncovce

Ilustrační foto.

Živly zaměstnaly hasiče i energetiky. A další vichr se žene

Rožmitál investoval do komunikací i koupaliště

Rožmitál pod Třemšínem - Hlavními tématy blížících se komunálních voleb v Rožmitálu pod Třemšínem bude rozšíření městské infrastruktury, dokončení odkanalizování některých částí města a přilehlých obcí a takový evergreenem je i oprava místních komunikací, na kterých se vydatně pracovalo i v končícím volebním období.

Motorkář spadl před auto. Nepřejelo ho, přesto zemřel

Tragédii, která se odehrála na Českobrodsku, v Masojedech při pomezí Kolínska a Prahy-východ, řeší od sobotního odpoledne kriminalisté zaměřující se na vyšetřování těch nezávažnějších dopravních nehod.

Slepička se v noci podrobí operaci

Karviná – Velkou ztrátu utrpěli příbramští fotbalisté v utkání v Karviné, když se hned po pár minutách zranil jejich nejlepší střelec Miroslav Slepička. Zlomil si nohu.

Strůjcem příbramské porážky byl bosenský záložník Letić

Karviná – Fotbalisté 1. FK Příbram nedokázali navázat na poslední domácí vítězství s Olomoucí a v zápase devátého kola FORTUNA:LIGY prohráli v Karviné 4:1. O výhru domácích se zasloužil především bosenský záložník Bojan Letić, jenž se podílel na všech brankách Karviné. Středočeši tak nadále zůstávají v tabulce na jedenácti bodech.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT