VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vítězslava Klimtová: Už nikdy nevstoupím do kuchyně

Pičín – Strašidla, víly, skřítkové, draci, zkrátka pohádkové bytosti zná snad ze všech nejlépe spisovatelka a ilustrátorka Vítězslava Klimtová, která je autorkou mnoha knih, obrazů, plastik a soch nejen na toto téma.

12.6.2011
SDÍLEJ:

Vítězslava Klimtová jako čarodějka Vítěnka při jednom z mnoha představení pro děti .Foto: Robert Nusl

Vítězslava Klimtová žije ve Španělsku, ovšem spoustu času tráví v malé obci Pičín u Příbrami. Zde se jí podařilo vytvořit ráj všech dětí – Pohádkovou zemi.

Vítězslava se netají tím, že v kuchyni se moc dobře necítí, přesto poskytla Deníku odpovědi na otázky z oblasti gastronomie.

Uvedla jste, že v kuchyni nejste doma. Může uvést, co považujete z jídel za svůj největší úspěch?

Rozhodně to jsou tvarohové buchty. Ty považuji za svůj největší úspěch vůbec, ale i za nejkrásnější dílo. Upozorňuji, že to myslím smrtelně vážně.

Kdy jste zjistila, že budete mít v kuchyni potíže?

Když jsem se vdávala do venkovské rodiny, byla jsem už autorkou několika knížek. Jako každá zdejší nevěsta jsem musela napéci svatební koláčky. Nikdy jsem to nedělala, ale byla jsem poučena, že kupovat svatební koláče je neslušné. A tak jsem přivezla desetikilovou krabici vlastnoručně uhňácaných koláčků s tvarohem, mákem, ořechy, jablečnými a hruškovými povidly, jak mi bylo přikázáno, do domácnosti mé nastavájící tchýně.

Takže to bylo ještě před svatbou. Lidé z vesnic jsou na takové tradiční věci citliví. Jak tchýně reagovala?

Ta spráskla ruce, pak vybrala ty nejšišatější, položila je na podnos a roznášela po sousedech, jak bylo zvykem, a při tom bědovala: „Takoví pazgřivci!“ To znamená ve zdejším středočeském dialektu mrzáčci. Celá vesnice mou budoucí tchýni litovala, jakou to dostane nemožnou nevěstu. Můj domorodý ženich, který je jinak inženýr a ovládá tři jazyky, byl považován za šílence, že si chce vzít takovou nešikovnou ženskou. Přitom vesnice byla přecpaná dívkami vycepovanými, co se domácích prací týče, k dokonalosti. A tak jsem do vesnice a do manželství vstoupila ponížená a vysmívaná.

Dokázala byste nějak vysvětlit, proč se vám v kuchyni nedaří?

Mnoho let jsem o problému kulatých svatebních koláčů přemýšlela, a podařilo se mi vytvořit určitou teorii. Když jsem vše a ze všech stran probrala, došla jsem k názoru, že neumím péci koláče, protože moje maminka vyrostla jako sirotek. Protože tak neměla maminku, nebyl nikdo, od koho by odkoukala různé hospodyňské gryfy a fígle, zkušenosti a rutinu. Proto to nemohla naučit ani mě. Za to ale umím jakékoliv jídlo krásně nakreslit.

Takže jak je to vlastně momentálně s vaším vařením?

Nouze mě naučila připravit polévky, omáčky, jednodušší pečeně , řízky, omelety, lívance, bramborovou kaši. Když nebylo zbytí, naučila jsem se i vykuchat drůbež nebo rybu. Ale nikdy se to nestalo mým koníčkem.

Je nějaká příprava jídla, která je vaší noční můrou?

Ano, jednu věc jsem se nenaučila po celý život. Knedlík je úskalím, na kterém všechny mé snahy ztroskotaly. Buď mi vycházely obrovské nafouklé bubřiny, které se na vzduchu rozplizly, nebo trudovité, zamračené tenisové míčky, které vypadaly, jako že už se s nimi nějakou tu sezónu hraje. A že by se s nimi dal umlátit eventuální lupič.

Myslím, že si to všichni dokážeme představit. A co pečení? Jak jste na tom v této oblasti?

Příroda mne obdařila něčím tak nepraktickým, jako je malování a psaní, takže i porozumění s troubou je mi odepřeno. Někdy mám podezření, že to způsobuje její zákeřná povaha. Uvažuji, že o ní napíšu román.

Co myslíte tou zákeřnou povahou trouby?

Na první pohled vypadá jako každá jiná, ale její jednání je nevypočitatelné. Uvedu příklad. Rozhodnu se, že upeču bábovku. Dám si s tím nesmírnou práci. Utřu žloutky s cukrem a máslem, bílky ušlehám do tak tuhého sněhu, že by se dal použít do základů Národního divadla, přidám přiměřeně mouky a prášek do pečiva, přesně podle receptu, vymažu a vysypu litinovou formu, naliju těsto žluté jak sluníčko, strčím do trouby a otočím se. Po chvíli se z trouby místo vůně začne šířit podivný zápach. Když otevřu troubu, zjistím, že bábovka překypěla, těsto spálené do černa ucpalo plynové hořáky a ve formě zbyl jako sklo tvrdý skelet, pevně připečený k litinovému obalu. Pravidelně v tu chvíli se vynoří někdo z rodiny, aby mne přistihl, jak pohřbívám to, co mělo být bábovkou, do koše na odpadky.

Ale nevzdáváte se.

Jistě, že ne. Pak delší čas nepeču a snažím se získat duševní rovnováhu. Když se mi to podaří, vzepnu se k novému výkonu. Příští bábovka nepřekypí, ale musím ji z formy vykrajovat lžící, a na podnose připomíná tvarem i konzistencí tři dny mrtvou chobotnici. A to máte jenom bábovku …

Jak vás tak poslouchám, chtělo by to asi nějaký zlepšováček.

Dá se říci, že jsem jeden takový vymyslela. Snažím se, pokud je to možné, připravit si nějaké ty polotovary na oběd už v ranním frmolu. To znamená, že loupu brambory na kaši a klepu maso na řízky nebo strkám kuře do elektrické pánve už ráno před osmou. Ušetřím tím nějaký čas v dopoledním klidu, takže mažu chleby na svačinu, připravuji snídani, vařím čaj a kávu, a přitom ještě chystám věci k obědu. Strašně si přeju mít čtyři ruce. Když zapadnou dveře za posledním, už se vaří brambory i hovězí žebro na polévku. Než se to uvaří do měkka, odskočím si na pět minut do ateliéru, abych si načrtla alespoň tužkou to, co potřebuji ten den nakreslit pro mou novou kuchařku (tím myslím knihu). Ještě zkusím, jak to bude vypadat barevně. Jde mi to nádherně. Konečně je obrázek hotov. Položím štětec, blaženě se protáhnu, otevřu dveře ateliéru a ztuhnu. Domem se valí mraky černého kouře a nesnesitelný puch. V kuchyni je tak husté ovzduší, že ani nejdou otevřít dveře. Pokud zneužité hrnce rovnou nevyhodím, jejich vyčištění mě stojí tolik času, že bych za tu dobu uvařila tři obědy o pěti chodech.

Co ostatní členové rodiny? Jak k tomu přistupují oni?

Jeden z mých synů je velice praktický. Přijde domů, začichá, zvedne telefon a zeptá se některého ze svých kamarádů, jestli pekli. Obvykle najde skutečně domácnost, kde se ten den něco peklo a odstěhuje se tam na několik hodin. Má hodně kamarádů a je u jejich maminek oblíbený pro svůj nekomplikovaný přístup k jídlu. Překousnu obvykle to pokoření a pokusím se pro zbytek rodiny něco ukmochtit k večeři.

Je nějaká potravina, kterou si s sebou vozíte do Španělska?

Ano, vždy když se vracím z Čech, vezu tak pět kilo hrubé mouky a tak deset kilo kyselého zelí, které tam vůbec není.

Máte nějaký sen v oblasti gastronomie?

Mám jeden takový krásný sen. Že se jednoho dne objeví za dveřmi některý můj syn s docela jinou dívkou, než které se u nás vyskytují v současné době. Bude jí určitě vidět alespoň část obličeje a nikoliv jen hříva neukázněných vlasů, ze kterých uprostřed visí dýmající cigareta. Nikdo ji nebude podpírat a udrží se na nohou vlastními silami. Nepřijde ve tři ráno, ale ve tři odpoledne. Bude kompletně oblečená a obutá. A můj syn mi oznámí, že se bude ženit. Nařídím nevěstě upéct svatební koláče. Až je přinese, ty nejméně šišaté a nejméně připálené, ozdobně je rozložím na podnos a obejdu všechny sousedy, abych se pochlubila, jakou to mám šikovnou nevěstu. Ať budou šišaté nebo ne, budou to ty nejkrásnější a nejvoňavější koláče na světě. A pak, pak už nikdy nevstoupím do kuchyně.

Recept na obalované kuřecí řízečky podle Vítězslavy Klimtové

Vezmete kuřecí malé řízečky nakrájené napříč. Nedají se do mouky, ale rovnou do vajíčka. Potom se obalí ve strouhance smíchané se sezamovým semínkem. Řízečky se ale nepečou na pánvi na oleji, nýbrž v troubě nebo v remosce a podle Vítězslavy je to moc dobré. Vůbec prý neztvrdnou. K tomu jako oblohu doporučuje okurky nebo kyselé zelí. A jako přílohu hranolky nebo brambor.

VÝZVA ČTENÁŘŮM

Plánuji vydat kuchařku, která se bude jmenovat Děti vaří svým skřítkům. Už ji mám ilustrovanou. Chtěla bych tímto vyzvat čtenáře Deníku, aby mi pomohli s knihou a zaslali do redakce Příbramského deníku na adresu robert.nusl@denik.cz recepty, které bych mohla uveřejnit ve své připravované knize. Nesmí být moc složité, aby se děti nepopálily a tak. Mohou to být recepty na různé čaje, moučníky, kaše, koláčky, houbová jídla a podobně. Vhledem k tomu, že skřítkové maso nejedí, masité recepty neposílejte. Ale kromě masa cokoliv. Když zašlete své jméno, rovněž je v knize uveřejním.
Vítězslava Klimtová

Autor: Robert Nusl

12.6.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Manipulační dělníci ve výrobě 16 000 Kč

Manipulační dělníci ve výrobě Dělníci potravinářské výroby - úsek dopravy a skladování. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16000 kč, mzda max. 18000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pozice: dělníci potravinářské výroby - úsek dopravy a skladování, Náplň práce:, Jedná se o manipulaci s lahvemi, přepravkami a řízení VZV (zkoušky na VZV případně zajistíme)., Požadujeme:, řidičský průkaz sk. B, časovou flexibilitu, schopnost učit se novým věcem, samostatnost a zodpovědnost. , Nástup možný ihned. Mzda: 16 000,- až 18 000,- Kč, Nabízíme odpovídající platové ohodnocení, motivační ohodnocení, možnost dalšího profesního růstu, 13. plat v podobě náborového příspěvku. , Kontakt: strukturovaný životopis zašlete prosím na vera.hortova@pivovar-vysokychlumec.cz. Vybrané kandidáty budeme kontaktovat., Místo výkonu práce:Pivovar Vysoký Chlumec, a.s., Vysoký Chlumec č.p. 29. Pracoviště: Pivovar vysoký chlumec, a.s., 262 52 Vysoký Chlumec. Informace: Věra Hortová, .

Výroba - Výroba Mistr ve výrobě 21 000 Kč

Mistři a příbuzní pracovníci ve strojírenství Mistři montáží. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 21000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pozice: mistři montáží, Pracovní náplň: řízení, vedení a zodpovědnost za úsek montážní a zámečnické dílny, zodpovědnost za výrobní proces (dle plánu výroby), zodpovědnost za podřízené pracovníky (zámečnická dílna, svařovna, brusírna a montáže sestav), Očekáváme: dobrá orientace v technické dokumentaci, práce s měřidly, spolehlivost, profesionalita, manažerské schopnosti, Nabízíme: práci na HPP přímo u zaměstnavatele, jistotu pravidelného výdělku, nástupní mzdu zohledňující znalosti a praxe v oboru, odměnu za plnou pracovní docházku, stravenky či závodní stravování, neformální firemní akce (večírky, sportovní aktivity), možnost využití benefitů firmy (sportovní či relaxační aktivity), vzdělávání (výuka anglického jazyka, technické kreslení), nástup dle dohody, náborového příspěvek v celkové výši 9 000 Kč, možnost příspěvku na ubytování , Nástup: od 12.6.2018 na dobu určitou na 1 rok. Mzda: 21 000,- Kč, Kontakt: Klimešová Lucie, tel.: 318 406 403 - po - pá 7:00 - 15:30 hod., e-mail: lucie.klimesova@geomine.cz, i osobně - Geomine a. s. Husova 570, Příbram, Místo výkonu práce: Geomine a.s., Husova č.p. 570, Příbram VI-Březové Hory. Pracoviště: Geomine a.s., Husova, č.p. 570, 261 01 Příbram 1. Informace: Lucie Klimešová, +420 318 406 403.

Výroba - Výroba Obsluha strojů 28 470 Kč

Obsluha zařízení na výrobu kabelů a lan Seřizovač a obsluha střihacích automatů. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 28470 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: Pozice: Seřizovač střihacích automatů. Hodinová mzda od 140 Kč,stravenky 100 Kč, čtvrtletní bonusy za docházku, penzijní připojištění, sick days, firemní akce. , Možnost přesčasů pro ty, kteří si chtějí přivydělat., Při směnách možný svoz z Příbrami., Smlouva na dobu neurčitou., Pozice vhodná i pro absolventy s dobrým zrakem a manuální zručností. Všechny ZAUČÍME., Kontakt: Lucie Moravcová, tel.: 318 665 016, e-mail: personalni@kemmler-electronic.com, Místo výkonu práce:KEMMLER Electronic s.r.o., Rožmitál pod Třemšínem. Pracoviště: Kemmler electronic, s.r.o., Cvokařská, č.p. 123, 262 42 Rožmitál pod Třemšínem. Informace: Jan Wallenfels, +420 318 665 016.

Výroba - Výroba Obsluha strojů 24 000 Kč

Obsluha zařízení na tepelné zpracování kovů Hutník/ce - obsluha zařízení na tepelné zpracování kovů. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 24000 kč. Volných pracovních míst: 5. Poznámka: Pozice: hutník/ce - obsluha zařízení na tepelné zpracování kovů, OC, Požadavky:, nutné řidičské oprávnění sk. B, výhodou oprávnění k řízení motorového vozíku, vazačské a jeřábnické zkoušky., Pečlivost, komunikativnost, spolehlivost, samostatnost., Zaměstnanecké výhody: nabízíme v práci v perspektivní společnosti,· sociální výhody, platové zařazení odpovídající požadavkům na pracovní pozici, možnost dalšího profesního růstu. Příspěvek na životní a penzijní pojištění, dotované stravování přímo v areálu společnosti - obědy ve výši 24,- Kč, příspěvek na sportovní a kulturní aktivity , očkování proti chřipce na náklady zaměstnavatele, pracovní doba v průměru 19 směn v měsíci., Nástup možný ihned. Mzda:po zapracování od 27 000,- Kč, Kontakt: Kadlecová Blanka, tel.: 318 470 246, e-mail: kadlecova@kovopb.cz, Místo výkonu práce:Kovohutě Příbram nástupnická, a.s., Kovohutě č.p. 530, Příbram VI-Březové Hory. Pracoviště: Kovohutě příbram nástupnická, a.s., Kovohutě, č.p. 530, 261 01 Příbram 1. Informace: Blanka Kadlecová, +420 318 470 246,601 090 968.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Druhá hokejová liga má nový model

Přeborníci. Mladší žáci a dorostenci Rožmitálu se stali vítězi okresních přeborů.

Mládež z pod Třemšína letos ukázala svou velkou kvalitu

Kráska z Íránu, Maroka nebo jihu Evropy? Vyberte nejhezčí fanynku skupiny B

Fotbalové mistrovství světa v Rusku neprovázejí jen nádherné útočné akce a góly, ale i krásné ženy na tribunách či ve fanzónách. Do konce června vám budeme nabízet nejsympatičtější fanynky týmů z každé skupiny. Můžete hlasovat pro vaši favoritku, vítězky pak postoupí do finále, v němž se „utkají“ o pomyslný titul Miss šampionátu.

Dotaci na Čapí hnízdo prý firma dobrovolně vrátí

Střední Čechy – Ke zlomu zřejmě dospěje handrkování o dotaci na výstavbu multifunkčního kongresového centra na Benešovsku, označovaného jako „farma“ Čapí hnízdo a spojovaného se jménem současného premiéra Andreje Babiše (ANO). Ten kvůli okolnostem získání dotace z Regionálního operačního programu v roce 2008 čelí společně s dalšími šesti lidmi včetně nejbližších členů rodiny trestnímu stíhání (původně byla dokonce stíhána 11členná skupina). Kauza, která je zatím na úrovni vyšetřování vedeném hospodářskou kriminálkou pražské policie, vyvolává značný rozruch na české politické scéně.

Počet Středočechů vzrostl podle statistiků o 3421

Střední Čechy – Střední Čechy zůstávají nejlidnatějším krajem v rámci republiky. Nejnovější údaje Českého statistického úřadu za první kvartál letošního roku připomínají, že k 31. březnu měl kraj 1 356 216 obyvatel. Alespoň pokud jde o lidi, kteří jsou přihlášeni k trvalému pobytu; ve skutečnosti je těch, kteří mají ve středních Čechách domov, více.

Koně z jámy hasiči dolovali skoro tři hodiny

Střední Čechy /FOTOGALERIE/ – Náročný zásah směřující k záchraně koně spadlého do jámy, při kterém zvířeti dokonce museli půjčit vlastní oblečení, zažívali ve středu dopoledne hasiči na Praze-západ. Před 17. hodinou byli přivoláni do chatové oblasti mezi obcemi Měchenice a Klínec, kam běžně používaná technika nemůže dojet.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT