Zástupce klubu turistů Vladislav Sajdl řekl, že pokud by s vyhlášením CHKO Brdy na počátku příštího roku mělo být hotové značení pro turisty, musel by klub s pracemi začít už teď v dubnu. Podle středočeského hejtmana Miloše Petery (ČSSD) to ale zatím není možné, protože území je stále vojenským újezdem. "Velkým problémem je pro nás čas," podotkl Sajdl, který poukázal na to, že zástupci klubu si musejí udělat průzkum, možné trasy si projít a rozhodnout o tom, kde budou informační místa a rozcestníky. Třeba jen zhotovení směrovek a tabulek na rozcestníky zabere tři měsíce a pak se ještě musejí instalovat v terénu.

Jaroslav Obermajer z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR podobně jako Petera podotkl, že v tomto mezidobí stále platí v Brdech vojenský režim. Je už ale podle něj možné vše připravovat a jednat o tom, kudy budoucí trasy povedou. "My to nepovažujeme za konfliktní záležitost nebo za něco, co by mělo být problémem," řekl Obermajer.

Sajdl uvedl, že klub má vypracovaný návrh budoucí sítě turistických tras, který vychází z historického rozdělení tohoto území. "Udělali jsme nový návrh, který by turisty přivedl na ty nejzajímavější místa, jako jsou třeba Padrťské rybníky a podobně. Počítáme s tím, že se nepůjde dostat do nějakého terénu, jako jsou cílové nebo dopadové plochy, protože je to nebezpečné, ale musíme vést ty trasy po silničkách nebo zpevněných cestách," podotkl Sajdl.