Rekonstrukce historických událostí je unikátní mimo jiné i tím, že odehrává na autentických místech bojů, jež připomíná.

Od 10 hodin čeká všechny zájemce o válečnou historii a vojenství výstava techniky a výzbroje Armády ČR, klubů vojenské historie a rovněž ukázka techniky a vybavení Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje a Policie ČR. Ve 12 hodin bude následovat pietní akt zahájený fanfárami Souboru svatohorských trubačů, při němž zástupci organizátorů spolu s dosud žijícími veterány války vzdají hold padlým.

„Pomyslným zlatým hřebem programu bude připomínka bitvy, která začíná ve 13 hodin. Její součástí a nepochybně velkým lákadlem budou ukázky bojů, které se odehrály v tomto regionu z 11. na 12. května 1945 a zapsaly se do dějin vojenství jako poslední bitva 2. světové války v Evropě,“ připomněl autor scénáře celé ukázky a ředitel Hornického muzea Příbram Josef Velfl.

Milovníci vojenské techniky se mohou tradičně těšit na celou plejádu historických kousků z výzbroje německé, sovětské, ale i americké armády.

„Mezi prezentovanou technikou na straně někdejšího nepřítele, hitlerovského Německa, se objeví například samohybné dělo SdKfz 11, obrněná vozidla SdKfz 247 a 221, terénní vozidla KdF či motocykly BMW a DKW podporovaná palbou z minometů. Na straně vítězů nebude chybět sovětské samohybné dělo SU-85, obrněná vozidla BA-64, terénní automobily, řada vojenských motocyklů K-750, M-72, BMW, R-71, u americké armády nákladní vozy GMC, Dodge a samozřejmě plejáda Jeepů,“ vyjmenoval jen některé kusy techniky Josef Velfl.

„Začínáme spolu aneb kolama dolů“ 22. 04. 2018 - Pardubice.
Motorkáři se vyjedou zdokonalovat. S policejním doprovodem

Následovat budou dynamické ukázky činnosti 13. dělostřeleckého pluku Jince s prezentací samohybné kanónové houfnice ShKH vz. 77 Dana, lehkého obrněného průzkumného vozidla LOV–Pz a předvádění boje z blízka – Musado. Svoji prezentaci tam budou mít i Aktivní zálohy Armády ČR a další.

Diváci zhlédnou také ukázku činnosti Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje a Krajského ředitelství Policie ČR, územního odboru Příbram. Policie ČR mimo jiné předvede jízdu se čtyřkolkami FC Moto Gladiátor, vozidla VW Crafter, terénní automobily VW Amarok a Land Rover Discovery, která jsou určena zejména do hornatého terénu Brd. K vidění bude i spousta dalších zajímavostí. Chybět samozřejmě nebudou ani stánky s militáriemi a občerstvením.

Na přípravách připomínky této bitvy a dalším doprovodném programu se podílí Armáda ČR, Obec Milín, Město Příbram, Hornické muzeum Příbram, kluby vojenské historie, Policie ČR, Hasičský záchranný sbor Středočeského kraje a Český svaz bojovníků za svobodu.

Hornické muzeum v Příbrami se více zaměřuje na dětské návštěvníky.
Tip Deníku: Hornické muzeum spustilo novinku určenou hlavně dětem