Svědčí o tom řada vyhodnocení v celostátních soutěžích – tím dosud posledním bylo loňské získání prvního místa v soutěži Knihovna roku, a to v kategorii měst od pěti do deseti tisíc obyvatel. Vypovídající jsou ale i čísla.
´
Počet zaevidovaných čtenářů se oproti roku 2012 zvýšil vloni ještě o 43 a tvoří tak 31,5 procenta z celkového počtu obyvatel města. „Celorepublikový průměr je patnáct procent. Je však stále náročnější uživatele do knihovny přivádět a tato čísla si udržet," poznamenala Blanka Tauberová.

Počet dětských čtenářů se za poslední rok zvýšil o několik desítek a čtenářskou legitimaci má v současné době 732 dětí. Pro čtenáře má nyní knihovna k dispozici 54 591 knih. „Pro uživatele máme k dispozici 810 takzvaných ostatních dokumentů, to jsou v našem případě rukopisy, hudebníky, zvukové knihy pro nevidomé občany s vadou zraku, AV media. Od 1. ledna půjčujeme domů i čtečky elektronických knih a společenské hry," sdělila Blanka Tauberová.

Seznámila novináře i s dalšími novinkami a plány, ohlédla se za akcemi loňského roku a upozornila na zaměření 11. a 12. ročníku projektu Lukášek a na projekty Je nám dobře na světě aneb Kniha je náš kamarád, Rok duchovní harmonie. I z výčtu je jasné, že se mají děti i dospělí na co těšit.

Ředitelka Tauberová nezapomněla také na dobrovolné pracovníky, kteří vloni odpracovali celkem zdarma 577 hodin, což by představovalo 14,5 pracovního týdne.

„Tento údaj je jistě podhodnocen, protože velmi často zapomínáme naše dobrovolníky zapisovat. Ale je pravda, že bez nich by se tolik nejrůznějších aktivit nezvládlo," zhodnotila nedoceněnou práci dobrovolníků ředitelka.

Marie Břeňová