Co je v Bedně nového?
Bedna v současnosti poskytuje své služby tak, jak je zvykem. Máme otevřený klub čtyři dny v týdnu a před rokem jsme začali chodit i do terénu. Průměrná denní návštěvnost na klubu je 28 dětí a mladých lidí, v terénu se vždy věnujeme 15 až 20 dětem. Do terénu však zatím vyrážíme pouze jeden krát v týdnu, na víc zatím nemáme peníze. Je ale možné, že v průběhu roku 2016 začneme být v terénu i 3 dny v týdnu. Záleží na tom, zda získáme dotace z evropské unie. V současnosti o tom dost intenzivně jednáme s městem a úřadem vlády.

Znamená to tedy, že dětí je dost a peněz je málo? Oslava pátých narozenin příbramské Bedny.
Určitě to znamená, že dětí a mladých lidí je hodně. O naše služby mají zájem, a kdyby byla Bedna otevřená po celý týden včetně víkendu, myslím si, že by návštěvnost nijak neklesla. V terénu platí to samé. Pracujeme tam s dětmi, které do klubu nechtějí nebo nemůžou a nudí se kolem svého bydliště. Soustředíme se hlavně na ubytovnu Pod Čertovým Pahorkem. S penězi je to ale naopak. Na letošek bychom potřebovali ideálně 2,8 milionu korun, ale zatím jsme získali zhruba jen 1,9 milionu.

Řekněte nám, na co potřebujete tolik peněz a jak řešíte to, že vám téměř milion chybí?
Peníze jsou potřeba hlavně na mzdy pracovníkům. Všichni jsou vysokoškoláci, stále se vzdělávají, jsou to profesionálové. Hodně nás také stojí nájem a energie. Ze zákona máme povinnost stále se vzdělávat a vzdělávání také něco stojí. Protože nám téměř milion chybí, museli jsme přijmout úsporná opatření. Zaměstnancům jsme snížili mzdy o třetinu, nic nenakupujeme, do ničeho neinvestujeme. Pomohlo nám, že odešla jedna z pracovnic, kdyby se tak nestalo, museli bychom propouštět. I když odešla, zkrátili jsme provoz jen o dvě hodiny.

Slyšela jsem ale, že vás nějak podpořilo Tesco, je to pravda? 
Ano i ne. Podpořili nás hlavně občané Příbrami, kteří v Tescu nakupují. Ten, kdo nakoupil za více než 200 korun, dostal možnost hlasovat pro oblíbený prospěšný projekt na Příbramsku. Nejvíce hlasů získala právě Bedna. Od nadačního fondu Tesca tak Bedna obdržela 50 000,- Kč. Také nám pomohli organizátoři Fialka festu. Výtěžek z festivalu letos poprvé putuje do Bedny. Podařilo se tak získat 20 000,- Kč. Děkujeme! Dále nás letos podpořil krajský úřad dotací z humanitárního fondu. Jedná se ale spíše o desetitisíce, než o statisícové částky.

A co město, podporuje vás současné vedení?
Letos jsme od města dostali rekordně velkou dotaci na provoz, za což jsme určitě velmi rádi. Momentálně se snažíme jednat o další podpoře, abychom mohli provoz udržet a mzdy alespoň trochu navýšit.