Jak dlouho se výrobě nožů věnujete a kolik už jste jich vyrobil?

Samotné výrobě moc dlouho ne, ale mezi noži jsem vyrůstal. Jako úplně malý kluk jsem chodil do nožířského kroužku, který vedl Petr Formánek, což je syn Pavla Formánka, který pořádá mezinárodní výstavy nožů. Počet vyrobených nožů se bude pohybovat někde kolem patnácti kusů. Takže vidíte, že jsem vlastně začátečník.

Kolik času vám zabere výroba jednoho nože?

Zhruba do měsíce vyrobím jeden kompletní nůž, když dělám volnějším tempem. Samozřejmě, že profesionálním nožířům to trvá podstatně kratší dobu.

Jaký používáte při výrobě postup?

Tak důležitý je výběr oceli. Já používám takzvanou sendvičovou ocel. Někdo čepel vybrušuje, já jí raději vykovám. Pochopitelně do velmi hrubého tvaru. Pak přichází na řadu bruska, pilníky a smirkový papír. Později čepel vyleštím, dám znovu do výhně a zakalím. Čepel pak získá schopnosti normálního nože. Nakonec dělám střenku, znovu se leští a případně ještě různě zdobí.

V jaké kapalině se nože kalí?

Dá se kalit v obyčejné vodě. Vhodné je kalení v oleji, ale jsou zase extrémy. Třeba východní národy kalily ocel krví, která vytváří takovou zvláštní strukturu a nůž má prý potom i jiné vlastnosti.

Z čeho se může udělat střenka?

Konkrétně já jsem dělal střenky zatím z kůže a dřeva, ale jsou nožíři, kteří používají například paroží nebo úplně extrémní materiály jako je mamutovina, zub šavlozubého tygra, drahé kovy a tak.

Jaké jsou potom ceny takových nožů?

To je hodně individuální. Pokud je použitý nějaký exotický materiál nebo je například čepel zdobená od nějakého známého ryteckého mistra, může se vyšplhat cena nože klidně na čtvrt milionu, ale dá se určitě pořídit velice slušný nůž za tisícikorunu.

Dá se určit, která je nejlepší ocel pro výrobu nožů?

Těžko říci. Určitě jedna z nejlepších je damašková ocel.

Jste členem nějakého sdružení?

Zrovna nedávno jsme založili sdružení, které se jmenuje Nože cz. Díky tomu mám k nožům ještě blíže a naprosto mě to pohltilo.