Moderní materiály a stavební postupy, které jsou dnes k dispozici, ji pak umožňují postavit rychle, přesně a v opravdu velké škále provedení, barev a dekorů. V poslední době však problematické tradiční materiály, jako je kámen nebo dřevo, vytlačují moderní povrchy, jako je zejména WPC (woodplastic). O co vlastně jde?

Mezi hlavní důvody proč investoři volí terasu, patří trávení času na zahradě a možnost vyjít z domu na předsunutou část bez nutnosti šlapat po trávníku. Je prokázáno, že přestože si přejeme u domů různě velký pozemek, nejčastěji pak jsme v prostoru, který je upravený, ať už jde o pergoly, terasy nebo upravené okolí bazénů.
V případě bytů je pak hlavní motivací možnost vyjít ven po příjemném materiálu, o který není potřeba složitě pečovat, s možností pobytu na čerstvém vzduchu i ve městě.

Proč WPC vytlačuje dřevo i kámen

Díky špičkovým technologiím se na trhu setkáváme stále častěji s moderními materiály, které mají výborné užitné vlastnosti. Zejména dřevoplasty (WPC) si zachovávají vzhled přírodního dřeva, ale díky přidané ekologické složce plastu odolávají vnějším vlivům a mohou tak majitelům sloužit desítky let.

Sametový povrch, fakt, že se na slunci nerozpalují jako kámen nebo dřevo, že se neopotřebovávají, jsou při nehodě snadno opravitelná a čistitelná jsou v poslední době stále více v hledáčku nejen investorů staveb, ale i v případě rekonstrukcí balkónů, bytových teras, ochozů okolo balkónů, v případě pergol a dalších povrchů, které dekorem musí do prostředí zapadnout, ale není prostor ani čas se o ně často a pečlivě starat.

„Postavit si terasu z WPC dřevoplastu znamená mít záruku, že ji během roku není třeba dvakrát natírat ochrannými oleji, k jejímu čištění bude stačit většinou jen koště," říká k tomu Zuzana Krucká, marketingová manažerka WPC – WOODPLASTIC a.s., českého licencovaného výrobce kvalitních dřevoplastů.

Ploty nemusí být ze dřeva či kamene

Právě pro snadnou údržbu se nakonec mnoho zákazníků rozhodne pro dřevoplasty než pro přírodní materiály. Dřevoplasty tak najdeme kromě teras i jako obložení bazénů, kde se cení bezpečnost povrchu před uklouznutím, jak je to třeba u dlažby. Obložit těmito moderními materiály se ale dají i vířivky, používají se jako ploty nebo lavičky.

I mezi dřevoplasty je třeba ale vybírat opravdovou kvalitu. „Zákazník by si měl ověřit, zda má výrobce licenci, zda při výrobě používá kvalitní složky nebo jak dlouho záruk prodejce nabízí," uvedla Zuzana Krucká, marketingová manažerka WPC – WOODPLASTIC a.s., českého licencovaného výrobce kvalitních dřevoplastů.

Celá řada realizací krásných teras u domů a bytů z poslední doby je ke zhlédnutí ve fotogaleriích například na specializovaném portálu www.mojeterasa.cz.