Lze všeobecně říci, co je to neprůchodnost střev?

Neprůchodnost střevní (ileus), je náhlá příhoda břišní způsobená nemožností posunu tráveniny průsvitem střevním z různých příčin.

Existuje více příčin tohoto onemocnění?

Neprůchodnost střev může být způsobena více faktory. Podle příčiny se ileus dělí na mechanický, funkční a cévní. Mechanický ileus je způsobený překážkou, která může buď vyrůstat ze stěny střevní (u dospělých nejčastěji nádor) nebo překážkou, která vyplňuje průsvit střeva (cizí těleso, větší množství tráveniny, apod.). Další příčinou mechanického ileu může být nádor, který roste mimo střevní stěnu zvenčí a svým zvětšováním se střevo utlačuje. Dále může být mechanický ileus způsoben strangulací (zaškrcením) části střeva, např. při srůstech v dutině břišní či při uskřinutí vnější nebo vnitřní kýly. Funkční ileus je způsoben poruchou motility (hybnosti) střev. Tento stav může být způsoben například zánětem v dutině břišní. Cévní ileus vzniká na podkladě uzavření přívodných střevních tepen krevní sraženinou.

Jakou věkovou skupinu neprůchodnost střev nejčastěji ohrožuje a setkáváte se s tímto onemocněním často?

S ohledem na fakt, že velmi častou příčinou ileu jsou nádory střev, postihuje spíše starší ročníky. Nicméně není výjimečný ani u mladších pacientů, zejména u těch, kteří již v minulosti opakovaně prodělali břišní operace a je zde tudíž větší riziko tvorby srůstů.

Jakými obtížemi pacient trpí?

Nejčastěji takový pacient trpí bolestí břicha, která není lokalizovaná do specifického místa. U cévních ileů či u strangulace je bolest velmi intenzivní. Dále má pacient pocit „nafouknutého břicha", téměř vždy má zástavu plynů a stolice a velmi často zvrací. 

Doporučujete při takto závažném stavu volat záchrannou službu nebo transport do nemocnice může proběhnout i bez lékařského dohledu?

Vždy záleží na individuálním posouzení pacientova stavu. V úvahu je třeba vzít klinický stav, dobu trvání potíží, jiné choroby, kterými pacient trpí. Pokud je stav pacienta vážný, je transport vozidlem záchranky na místě.

Co následuje při příjezdu do nemocnice?

Pacient je vyšetřen chirurgem, důležitá je zde anamnéza (předchozí operace, užívané léky, doba trvání příznaků, apod.). Chirurg poté dle stavu pacienta indikuje další pomocná vyšetření. Základem je RTG snímek břicha, v případě nejasností lze doplnit i jiné vyšetřovací metody, například CT vyšetření. Po stanovení diagnózy je pacient přijat na chirurgické oddělení a další postup odvisí od klinického stavu a výsledků. V některých případech, kdy nejde o překážku či uskřinutí, lze postupovat konzervativně, tzn. neoperovat, pacientovi podat infuze s léky, které posilují střevní motilitu a nasadit odpovídající dietu. Pokud je příčinou překážka či zaškrcení střeva, je na místě akutní operace.

Jak dlouho se pacient z takto těžkého stavu zotavuje a jak dlouho trvá hospitalizace?

Vše závisí na způsobu léčení, věku a celkové kondici pacienta před začátkem onemocnění, v případě operace i na celkovém hojení. Nelze tedy paušálně stanovit přesnou dobu léčení, neboť se vždy jedná o individuální záležitost.

Setkáváte se i s opakovaným výskytem tohoto onemocnění?

Ano, jak již výše bylo zmíněno, např. pacienti po předchozích operacích jsou náchylnější k opakovaným potížím.

Existuje nějaká prevence před touto chorobou?

Žádná prevence není stoprocentní. Můžeme pouze minimalizovat rizika, například pravidelnými preventivními prohlídkami, kam patří například test na okultní krvácení ze stolice, dále kolonoskopické vyšetření tlustého střeva pro včasný záchyt nádorových onemocnění. V případě pacientů, kteří již v minulosti ileus prodělali samozřejmě úpravou stravy - nejíst větší množství vlákniny (např. ovocné dužniny), dostatek tekutin a pohyb. DAGMAR ČERŇANSKÁ